Nyheter

Johnsen vil ikke senke oljetempoet

SSBs Ådne Cappelen anbefaler oljebrems fordi industrien sliter med et lønnsnivå som ligger 64 prosent over konkurrentene i EU. Finansministeren mener løsningen er lønnsoppgjørene.

Denne uka glapp igjen storkontrakter for 10 milliarder kroner i oljebransjen til Asia. I likhet med Ådne Cappelen bekymrer også finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) seg for at industri i konkurranse med utlandet mer enn noen gang merker at norsk lønns- og kostnadsnivå er skyhøyt. Men å bremse farten i oljeutvinningen står ikke på finansministerens kart over løsninger.

– Vi må i fellesskap jobbe med å forbedre konkurranseevnen. Da er lønnsoppgjøret viktig. Å passe på hva konkurranseutsatt sektor tåler, er en hjørnestein i dette, sier Johnsen til Vårt Land.

Han viser til at regjeringen derfor har satt ned Holden-utvalget som ser på lønnsdannelsen de siste 12 årene og hvilke utviklingstrekk som kan skape utfordringer for norsk økonomi framover. Et annet viktig tiltak er «en fornuftig økonomisk politikk».

– Sterk krone er en annen viktig grunn til at konkurranseevnen svekkes. Handlingsregelen og sparingen i oljefondet bidrar til å dempe presset på kronekursen, sier Johnsen.

Advarer mot å pøse på. Da SSB-forsker Ådne Cappelen denne uken la fram grunnlagstallene for lønnsoppgjøret som leder for Teknisk beregningsutvalg, utfordret han til sterkere lut. Han la fram tall som viste tallene at lønnskostnadene i norsk industri nå ligger 64 prosent høyere enn hos handelspartnere i EU. Cappelen sa ifølge Dagens Næringsliv at løsningen er å bremse utbyggingen av oljesektoren.

– I en situasjon hvor vi ser at vår oljeavhengighet bidrar til å presse ut annen virksomhet, synes jeg ikke vi skal pøse på mer i oljesektoren på kort sikt, sa Cappelen, ifølge DN.

Han viste også til at det nå skjer i full fart at norsk industri presses ut, samtidig som det internasjonalt er vanskelige tider. Derfor mener Cappelen det er naturlig å ha en diskusjon om oljeavhengighet.

Full fart. Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) presenterte Perspektivmeldingen nylig, snakket han om Tempoutvalget som fra 1982 til 1983 vurderte forskjellige hastigheter for norsk oljeutvinning. Utvalget lanserte ideen om et fond for å unngå å bruke alle oljeinntekter fortløpende. Stoltenberg framhevet oljefondet og handlingsregelen som en suksess og sa at Norge har bestått prøven ved å klare å sette penger til side.

– Kunne vi trengt et nytt tempoutvalg nå?

– Nei, jeg tror ikke det, sier Sigbjørn Johnsen.

Han viser til at en stor del av etterspørselen fra norsk sokkel dreier seg om felt som allerede er i drift, og der det er gjort betydelige investeringer.

– Å stoppe investeringer og vedlikehold på felt som er i drift, vil være dyrt og vanskelig å gjennomføre, påpeker Johnsen. Dessuten gjør ny teknologi det mulig å få mer olje og gass ut av feltene enn det man så for seg på 1970-tallet. Å utnytte dette mener Johnsen er fornuftig, og vil være avhengig av at feltene er i drift. Han vil ikke gå så mye mer inn i diskusjonen om oljefart.

– For å gjøre en lang historie veldig kort, så er vi veldig klar over tendensen til en todeling i industrien. Fastlandsindustrien er også preget av at de leverer til et marked som ikke er i vekst, særlig de som konkurrerer i Europa. Det er flere forhold en her må diskutere. Men ja, vi har en sterk oljevirksomhet og oljeindustri. Den bidrar også betydelig til styrken i norsk økonomi.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter