Nyheter

«John Carew gjorde flere til nordmenn»

I onsdagens Vårt Land sa høyrepolitiker Yassine Arakia at forbilder som fotballspillere er viktigere enn politikere i arbeidet mot radikalisering.

Redaktør i fotballmagasinet Josimar, Frode da Costa-Lia, hvorfor er det viktig er det at spillerne skal være gode forbilder?

– Først og fremst fordi fotballen har så stor i påvirkningskraft. Det er det interessefeltet som binder flest ungdom sammen. Seks av de ti mest sette tv-programmene er fotballkamper. Fotball har også stor effekt på samfunnet. For eksempel ble jo Balkan-krigen utløst av en fotballkamp. I en sport som har ekstremt stor påvirkningskraft er det viktig at fotballspillere tenker på at de er gode forbilder.

– Jobbes det målrettet for at fotballspillere skal være bevisst på dette?

– I Norge er det en rekke klubber som er gjør det. Vålerenga har for eksempel brukt mye tid og ressurser på en kampanje for anti-rasisme. Også landslaget jobber mye med spillernes holdninger, og å være gode forbilder.

– Hva tenker du om at fotballspillere dras fram som en brikke i forebyggende arbeid mot radikalisering?

– Det er noe nytt. Men det er mange muslimske fotballspillere som er gode forbilder, for eksempel Moa og Omar. De er utrolig fine forbilder – ikke bare for norske muslimer, men for nordmenn generelt.

– Hva er det med fotballbanen som gjør den godt egnet til en arena for integrering?

– Den forener folk fra mange ulike bakgrunner. Folk fra østkanten, vestkanten, muslimer, kristne og ateister kan samles om fotballen. Det er jo landslaget et godt eksempel på. Den dagen John Carew kom på banen for Norge er den enkelthendelsen som har betydd mest for fjerning av hverdagsrasisme her i landet. Plutselig var alle med en annen hudfarge en del av oss.

LES OGSÅ: Vil bruke forbilder til å stoppe ekstremisme

– Er det for mye å forvente at gutter som helst bare vil spille fotball også skal være forbilder, jobbe for integrering og hindre radikalisering?

– Det er jo en grense for hva man kan kreve av spillerne. Men med tanke på hvor privilegerte fotballspillere er, bør det kunne stilles større krav til dem enn til vanlige folk. Særlig når det kommer til det med holdninger.

– Har forventningene til endret seg i løpet av årene?

– Ja. Tidligere var man ikke vært så bevisst på den rollen fotball har i samfunnet. Det handlet mest om spillet. Episoden i 1988 der det ble kastet bananer etter Caleb Francis ble en slags merkedag for anti-rasisme og holdningsskapende arbeid i fotballen.

– Hva har overrasket deg mest den siste uka?

– Den ekstreme motstanden mot forslaget til nytt seriesystem.

– Hva tenker du om forslaget?

– Om det er et forsøk på å redde norsk fotball, har man startet i feil ende. Jeg har sansen for noen av forslagene, og synes det er imponerende at det er brukt så mye energi på å utrede hva som er galt med norsk fotball.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter