Nyheter

– Jeg ba dem aldri om å reise

I 2006 var Den norske kirke med til Midtøsten for å roe gemyttene etter publisering av karikaturtegningene. – Skremmende, sier Selbekk.

10. februar 2006 sa daværende redaktør av Magazinet, Vebjørn Selbekk, på en pressekonferanse at han var «lei seg for at deres (muslimene, red.anm.) følelser er krenket gjennom det vi gjorde da vi den 10. januar publiserte en faksimile av de danske tegningene fra Jyllands-Posten.»

LES MER: Derfor angrer Vebjørn Selbekk tre ting

Tegningene skapte sterke reaksjoner både i Norge og andre land. I etterkant av publiseringen reiste to representanter fra Islamsk Råd Norge, samt daværende domprost Olav Dag Hauge, til Midtøsten. Islamsk Råd ønsket å reise ned for å fortelle om hvordan det er å være muslim i Norge, ifølge Hauge. I tillegg skulle de prøve å forklare omstendighetene rundt Muhammed-tegningene.

Følg oss på Facebook og Twitter

Kontroversielle møter

– Vi traff mange på reisen. Det var slitsomt, men også veldig interessant, sier Hauge til Vårt Land.

De møtte blant andre den religiøse lederen Yusuf al-Qaradawi, som, ifølge avisen Dagen, forsvarer palestinsk selvmordsbombing. Reisen ble mye kritisert i etterkant, og mange var skeptiske til Hauges deltakelse. Han mener likevel at reisen var nyttig.

– Det viktigste for meg var å lytte til mine muslimske venner, for å forstå hvordan denne situasjonen var for dem, sier han i dag.

LES MER: Charlie og ytringsfriheten

– Mot min vilje

I etterkant av Selbekks pressekonferanse, ble det oppfattet av mange som om han beklaget selve trykkingen av tegningene, noe Selbekk understreker ikke er tilfelle. Han er svært kritisk til reisen som Hauge var med på.

LES MER: Nå er trykkefriheten for alle

– Jeg reagerte sterkt på at de tok med det jeg hadde sagt og skulle fremføre det i Midtøsten, sier han.

– Det har jeg aldri bedt dem om, det skjedde mot min vilje og mot mitt ønske. Det var skremmende å se hvordan det ble gjort, mener redaktøren.

LES MER: Vil ikke tvinges til selvsensur

Så ikke karikaturene

Olav Dag Hauge hadde ikke sett karikaturene som Magazinet publiserte før han reiste til Midtøsten. Han synes ikke det var noe viktig.

– Jeg gjorde ingenting for å få sett dem. Jeg får ikke Magazinet i posten. Jeg leste kun om oppslaget i andre medier, og det var ingen som gjenga tegningene, sier han.

– Men var det ikke vanskelig å ha den rollen du skulle ha, uten å kjenne til noe så sentralt i saken?

– Vår oppgave var ikke å forsvare eller fordømme karikaturene, men å fortelle om hva ytringsfriheten betyr i Norge. Vi forklarte at blasfemiparagrafen er opphevet i Norge. Altså: at Gud kan beskytte seg selv.

LES MER: – Satiren finner alltid nye veier

Samtidig forsvarer han Selbekks rett til å publisere tegningene.

– Men jeg mener det er unødvendig å trykke ting som sårer religiøse følelser, sier han.

LES MER: Mener blasfemilovene må bort

LES MER: Religiøse ledere skepsis til Charlie Hebdos karikaturer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter