Nyheter

Israel-venner fnyser av Ernas Israel-kritikk

Erna Solberg er «frustrert» over Israels bosettingspolitikk. Norske Israel-venner finansierer den.

En av de internasjonale stridssakene Solberg-regjeringen har arvet, er strevet med å få på plass en tostatsløsning i Israel og De palestinske selvstyreområdene.

Siden Norge var fødselshjelper for Oslo-avtalen i 1993, har skiftende regjeringer investert både penger og prestisje i prosjektet.

Med sommerferien like rundt hjørnet kom statsminister Erna Solberg (H) med kritikk av 
bosettingspolitikken til sin israelske kollega, statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi er like frustrert, tror jeg, som absolutt alle andre, for 
eksempel over at Israel ikke tar et oppgjør med bosettingspolitikken sin.

– Vi kjører på. Ordene falt på den oppsummerende pressekonferansen Solberg holdt i forrige uke.

Da palestinerne i juni klarte å enes om en felles regjering, svarte israelerne med planer om å bygge 3.200 nye boliger i eksisterende bosettninger på Vestbredden.

Men flere av utbyggingene på Vestbredden, som Solberg frustrerer seg over, finansieres blant annet av norske Israel-venner igjennom organisasjonen Karmel-Instituttet.

– Vi støtter intensivt utbygging av jødiske områder i Judea og Samaria. Her har vi en langsiktig plan og kjører på for fullt, sier styreformann i Karmel-Instituttet, John Skåland.

De siste månedene har norske Israel-venner gitt utbyggere flere store gaver via Karmel-Instituttet:

* I februar overrakte Skåland 500.000 kroner til en ny skole 
i bosettingen Alonei Shilo 
på Vestbredden – også kalt Samaria. Dette var en gave fra 91 år gamle Olav K. Standen i 
Drangedal.

* Samme måned ble en brakke reist i Dotan-dalen på Vestbredden. Pengene ble gitt av venner av Karmel, og er første brakke i dalen finansiert av norske gaver. Det ble også overrakt 150.000 kroner som pengegave.

Svært omstridt. Bosettingen Alonei Shilo er svært omstridt, også internt i Israel. Den er ikke godkjent av israelske myndigheter og regnes derfor som ulovlig.

I denne bosettingen har Karmel-Instituttet tidligere bygget nærmere 25 brakker, tre permanente hus, tre lesesaler, en betydelig del av «rådhuset» og gitt 600.000 kroner til infrastruktur.

I 2012 ble Karmel-Instituttet utelukket fra Finansdepartementets skattefradragsordning. Grunnen var deres støtte til bosettinger på okkupert område.

Dette har imidlertid ikke lagt noen demper på givergleden – Skåland antar at gaveinntektene til organisasjonen har økt med om lag 30 prosent siden høsten 2012.

– Mangler profeti-kunnskap. – Hva tenker du om at Erna Solberg er frustrert over Israels bosettingspolitikk?

– At Solberg er frustrert kan ikke jeg gjøre noe med. Jeg er en lykkelig mann som får lov å holde på med dette her, sier Skåland og fortsetter:

– Jeg tror ikke Solberg har tilstrekkelig kunnskap. Selv om hun er statsminister, har hun mangelfull kunnskap om profetier og Bibelen. De tror Bibelen bare er noen gamle skrifter.

– Hvorfor bidrar dere til bosettinger som ikke er internasjonalt anerkjente?

– Det er fordi de er anerkjent av Gud. Vi er overbevist om at vi satser på rett hest, for å bruke et verdslig uttrykk. Dette er Guds plan for den tiden vi nå går inn i. Her har Israel en sentral rolle og det gjelder hele landet. Det er Israels Gud som står bak og det er han vi ønsker å jobbe i pakt med, sier styreformannen.

– Må stanses. Bosettingene som bygges på Vestbredden og i Øst-Jerusalem mener flere kan ødelegge for den tostatsløsningen det internasjonale samfunnet arbeider for. Også utenriksminister Børge Brende (H) mener utbyggingen må stanses.

– Det er viktig at det ikke blir nye bosettinger, at man har full prioritet knyttet til forhandlingsprosessen for å komme frem til en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Det er der fokus må være, sa Brende til NRK, da han besøkte Israel i november i fjor.

Vil spolere tostatsløsning. Skåland på sin side er derimot glad hvis en tostatsløsning kan torpederes.

– Jeg håper inderlig bosettingene hindrer en slik løsning. Jeg skjønner ikke hva araberne skal med enda flere stater – de har en haug med stater i hele Midtøsten. I den grad vi kan hindre en tostatsløsning, så skal jeg gjerne være med å gjøre enda mer.

– Er det målet deres?

– Målet er å følge den bibelske linjen der jødene skal ha tilbake landet sitt, sier Skåland.

At norske borgere finansierer stadig nye bosettinger, får Ingvild Skogvold, rådgiver i Norsk Folkehjelp, til å reagere.

– Vi synes det er helt uakseptabelt at norske statsborgere bidrar til en aktivitet som undergraver fredsløsningen, sier Skogvold.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet var blant pådriverne for å utelukke Karmel-Instituttet fra skattefradragsordningen i 2012.

– Dette er folkerettsstridig 
aktivitet. Bosettingene spiser opp større og større deler av Vestbredden og er bygget på palestinsk jord. Det er virkelig et av de største hindrene for 
palestinsk selvstyre og en varig fredsløsning, sier hun og fortsetter:

– Vi mener norske myndigheter bør gjøre det ulovlig for norske statsborgere å støtte disse bosettingene finansielt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter