Nyheter

IOK vil tilbake til OL-fortiden

Den internasjonale olympiske komite vurderer å reversere to av reformene som ble innført etter bestikkelsesskandalen i Salt Lake City: Oppheve aldersgrensen på 80 år og tillate IOK-medlemmer å besøke søkerbyer.

Forslagene er med i «Agenda 2020», IOKs strategi for framtiden, utarbeidet på den 126. IOK-kongressen i Sotsji.

– Dette er altså de endringene de foreslår, i en tid hvor omverdenen ønsker fornyelse og sterkere vern mot korrupsjon i IOK. De ble tvunget til reformer etter Salt Lake City, men nå jobber de for å oppheve dem, sier Hans B. Skaset, pensjonert professor ved Norges Idrettshøgskole, til Vårt Land.

Initiativet til å oppheve den øvre aldersgrensen ble tatt av FIFA-president og IOK-medlem Sepp Blatter. Forslaget til den 77 år gamle sveitseren, som har vært IOK-medlem i 15 år, ble godt mottatt blant kollegene i IOK.

'Ikke normalt'. Gjeldende aldersgrense for IOKs 115 medlemmer er på 70 år for de som er blitt medlem etter 1999, og 80 år for de som har vært med lenger. Disse grensene ble innført etter korrupsjonsavsløringene i forbindelse med OL i Salt Lake City, der det viste seg at søkerbyene hadde bestukket en lang rekke IOK-medlemmer.

– Aldersgrensene i IOK må endres, fordi de er diskriminerende og udemokratiske, sa Blatter på IOK-sesjonen i Sotsji. Han føyde til:

– Det er ikke normalt å operere med aldersgrenser.

Blatter blir 78 år i mars og må gi seg i 2016 dersom han ikke får endret aldersgrensen. Han ønsker samme system i IOK som i FIFA, der han signaliserer at han vil fortsette som president, noe han har vært siden 1998. Før det var han generalsekretær i 17 år.

Blatters forslag i Sotsji fikk umiddelbart støtte av Chang Ung fra Nord-Korea:

– Jeg er 76 år og jobber hardere enn noen gang. Mennesker lever lenger enn før, og det er diskriminerende å stenge oss ute fra arbeid.

Risikabel vei. Sepp Blatters forslag om å oppheve aldersgrensen kom da IOK debatterte «Agenda 2020», som er framtidsstrategien for Den internasjonale olympiske komité. Andre forslag som fikk tilslutning i denne debatten – og som det vil bli votert over i Monaco i desember 2014 – er:

* Å utvide OL fra 17 dager til 23 dager og introdusere flere idretter.

* Oppheve forbudet mot at IOK-medlemmer besøker søkerbyer.

Det siste forslaget ble framført av Fijis IOK-medlem Robin Mitchell. Han begrunnet det slik:

– Vi får ikke noen følelse for søkerbyene av å se på videoer.

IOK-medlem prins Albert av Monaco var en av dem som tok til orde mot dem som støttet forslaget til Mitchell.

– Det er veldig risikabelt å gå den veien igjen, påpekte prins Albert.

På naivstadiet. Den tidligere presidenten i Norges Idrettsforbund og ekspedisjonssjefen i Kulturdertementet, Hans B. Skaset, sier han håper at politikerne i Norge får med seg hvilke signaler som sendes til offentligheten gjennom de veivalgene IOK nå skisserer.

– Mange har en forestilling om at Norge kan endre IOK og stille betingelser til dem. De har ikke skjønt spillereglene. Mange av våre politikere er dessverre fortsatt på naivstadiet, og de diskuterer som om OL i Oslo er en debatt om for eller mot entusiasme.

– Men OL skaper vel entusiasme?

– Ja, men til hvilken pris? Hvis vi går inn med en søknad, vil vi bli revet opp av krav fra IOK. Vi vil bli korrumpert, slik reglene er, fastslår Hans B. Skaset.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter