Nyheter

Innvandrere feirer 17. mai like mye som nordmenn

Ni av ti ikke-vestlige innvandrere feiret 17. mai i fjor. De er like positive til feiringen som etniske nordmenn. – Jeg er ikke overrasket, sier kulturminister Hadia Tajik.

Innvandrere deltar lite i 17. mai feiringen – myte eller realitet? Myte, ifølge en spørreundersøkelse utført i forbindelse med prosjektet «Grunnloven som nasjonalt symbol».

Tall herfra viser at Ali og Fatima er akkurat like glade i å feire nasjonaldagen som Kari og Ola.

LES MER OG DISKUTÈR: «Når en rekke barn med bakgrunn fra andre land marsjerer opp Slottsbakken i Oslo under norske flagg, er det et av de beste bevis for at innvandringen ikke har ødelagt vårt nasjonale samhold og samlingen om norske verdier», skriver Erling Rimehaug.

88 prosent av ikke-vestlige innvandrere feiret i fjor 17. mai, enten i privat eller offentlig sammenheng, eller begge deler. Tilsvarende tall for etniske nordmenn er 89 prosent, mens tallet for nordiske innvandrere er 82 prosent.

86 prosent av ikke-vestlige innvandrere sier seg helt eller delvis enig i påstanden «Det er viktig å feire 17. mai». 88 prosent av de etniske nordmennene mener det samme, mens kun 77 prosent av de nordiske innvandrerne sier seg enig.

– Jeg er ikke overrasket, og tallene bekrefter min egen erfaring, nemlig at det er mange innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn som setter stor pris på å feire 17. mai, sier kultur- og «17. mai»-minister Hadia Tajik (Ap).

– Inkluderende feiring. Mange innvandrere kommer fra land hvor nasjonaldagen ikke feires på slik måte, og hvor det heller er en innslag av militær tilstedeværelse, sier Tajik.

– 17. mai er en veldig inkluderende feiring - nordmenn er aldri så åpne og inkluderende som på nasjonaldagen, sier kulturministeren.

– Hva tenker du om tallene i lys av flaggdebatten som har herjet de siste ukene?

– Flaggdebatten kommer regelmessig, og jeg syns den er litt pussig. Ikke-vestlige innvandrere som nordmenn flest vifter med det norske flagget på 17. mai, påpeker Tajik.

Tall fra spørreundersøkelsen bekrefter Tajiks flaggobservasjon: Bare 1 av 4 ikke-vestlige mener at andre flagg enn det norske eller samiske passer på 17. mai. Det samme tallet er 1 av 5 nordmenn.

Overrasket. Forsker Pål Ketil Botvar, som har arbeidet med spørreundersøkelsen, sier tallene bekrefter det ikke-vestlige innvandrere har fortalt i intervjuer tidligere.

– 17. mai er kanskje den dagen hvor innvandrere føler seg mest inkludert. Det betyr derimot ikke at de føler en stor grad av inkludering ellers i året, sier Botvar, som blant annet jobber ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO).

I undersøkelsen svarer ikke-vestlige innvandrere at en «følelse av fellesskap» er den mest dominerende følelsen på nasjonaldagen. Bare 13 prosent mener 17. mai ekskluderer minorteter.

– Nordmenn oppfører seg jo annerledes på 17. mai. Vi er mer for oss selv resten av året, sier Botvar.

Han sier en av grunnene til at svensker og dansker er mer lunkne til 17. mai-feiringen handler om at deres opphold er av mer midlertidig karakter, mens ikke-vestlige innvandrere gjerne tar sikte på å bli i landet og dermed ønsker å bli integrert.

– Greit å få tall på det. Heller ikke 17. mai-komitéleder i Oslo, Shoaib Sultan, er overrasket over tallene.

– Dette viser det noen av oss har hevdet i lang tid. Det skapes forestillinger som ikke har rot i virkeligheten, sier Sultan, som selv blitt truet av en ekstremistisk gruppe på Facebook som krevde at han skulle trekke seg som leder av 17. mai-komiteen.

– Det er veldig greit å få ordentlige tall på oppslutningen om 17. mai, slik at ikke folk bare synser, sier Sultan.

Også fra det politiske høyre er det glede over tallene. Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier han ikke har hatt noen grunn til å tro annet enn at innvandrere er glade i å feire 17. mai.

– Flaggdebatten for eksempel, er nok et tilfelle hvor nordmenn skal være overforståelsesfulle. Man skal ikke segregere med bruk av forskjellige flagg på nasjonaldagen. Jeg ser på det som veldig positivt at så mange innvandrere feirer 17. mai, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter