Nyheter

‘Ingen skal oppleve abortpress i Norge’

Ingen skal oppleve abortpress i Norge. Heller ikke kvinner som bærer barn med kromosomfeil, mener statssekretær Nina T. Grønvold.

– Ingen skal oppleve abortpress i Norge. Det er beklagelig å høre at disse kvinnene har opplevd ikke å få objektiv støtte og informasjon, sier Nina Tangnæs Grønvold (Ap) statssekretær i Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD).

I gårsdagens Vårt Land sto tre kvinner frem med sine historier om sterkt abortpress etter å ha fått påvist trisomi 18-syndromet hos sine fostre. Syndromet er en alvorlig kromosomfeil som kan føre til store misdannelser og psykisk utviklingshemming, og kvinnene ble rådet av helsepersonellet til å ta abort.

Helseminister Jonas Gahr Støre var ikke tilgjengelig for intervju i går.

LES OGSÅ: Bedt om å signere egne barns dødsdom

VÅRT LANDS MENER: «Livets rett»

Mangelfull oppfølging. Felles for de tre kvinnene var følelsen av mangelfull oppfølging før, under og etter fødselsen. Den ene kvinnen, Åsta Årøen, ga klar beskjed om at abort var uaktuelt, men fikk følelsen av at sykehuspersonellet oppførte seg som at barnet var et ikke-menneske.

– Er det greit at kvinner opplever abortpress når de er gravide med barn med funksjonshemminger, statssekretær Grønvold?

– Jeg er ikke kjent med at det eksisterer et slikt abortpress, sier Grønvold.

Hun sier kvinnene har rett til abort gjennom lovverket, og de skal få god og riktig informasjon og veiledning.

- Hvorfor kommer da leger med oppfordringer til abort, noe som kan tyde på at de kommer med anbefalinger med bakgrunn i personlig syn?

– Råd og veiledning skal være kunnskapsbasert, sier statssekretæren.

– Er det for løse retningslinjer som gjør at leger ikke bare kommer med informasjon, men faktisk uttrykker at disse kvinnene skal ta abort?

– Helsetjenesten skal til enhver tid gi korrekt, kunnskapsbasert informasjon. Hvis det viser seg at det formidles feil informasjon må dette korrigeres, mener hun.

LES SIRI FUGLEM BERG I VÅRT NETTFORUM: «Dødelig språk forvirrer gravide»

LES ÅSTA ÅRØEN I VÅRT NETTFORUM: «Kvinners 'eget valg' – en personlig fortelling»

– Beklagelig. Siri Fuglum Berg var en av kvinnene som sto frem i gårsdagens artikkel. Berg opplevde å få så mangelfull oppfølging ved det første sykehuset at de måtte ut på leting etter et sykehus som ville hjelpe. Tilslutt fant de et sykehus hvor de ble enige om et minimum av hjelp.

– Det er beklagelig å høre at disse tre kvinnene selv måtte orientere seg om hvilke sykehus som kan tilby dem behandling. Det skal ikke være avhengig av hvilket sykehus man havner på, sier statssekretær Grønvold.

– Hvorfor får disse barna annen oppfølging før, under og etter fødselen enn andre barn?

– Helseministeren har nettopp signalisert at disse barna skal få like god omsorg som andre barn, sier Grønvold.

Hvorfor skjer det da i praksis at de får en mindreverdig behandling?

– Det er leit å høre at eksempler på at kvinner og familier ikke føler seg korrekt behandlet, svarer hun.

Grønvold sier det ikke er lagt økonomiske vurderinger til grunn i dette spørsmålet, og legger til at de fleste som får diagnosen trisomi-18 vil ha en begrenset levetid.

HOD har bedt helsedirektoratet utvide de nasjonale retningslinjene for lindrende omsorg til barn, slik at de også omfatter barn med begrensede leveutsikter, forteller Grønvold.

LES OGSÅ: Avviste senabort - datteren fikk tre meningsfulle dager

– Ingen problemstilling.Hva er den prinsipielle forskjellen på at man i Kina aborterer jentefostre, mens man i Norge aborterer barn med funksjonshemminger?

– Den norske abortloven har vist seg å fungere etter sin hensikt. Min forventing er at den sikrer at alle pasienter behandles med respekt og verdighet.

– Nå unngikk du spørsmålet. Både praksisen i Kina og Norge dreier seg om å velge bort noe man ikke vil ha?

– Jeg kan ikke se at dette er en naturlig problemstilling, sier Grønvold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter