Nyheter

Hvert 10. barn lever i krig

FN trenger 24 milliarder kroner for å hjelpe.

Da FNs barnefond Unicef før helgen presenterte sin største humanitære appell noen gang, la ikke nødhjelpsdirektør Afshan Khan skjul på alvoret:

– Omfanget av krisene, ­varigheten og virkningen av dem, er uten sidestykke, sa Unicef-­direktøren.

LES OGSÅ: Libanon innfører visumkrav for syrere

Kraftig økning

Derfor er årets appell, på vegne av de barna som er mest utsatt for krig og nød, økt med 50 prosent siden i fjor, da behovet var på 16 milliarder kroner. Målet for 2015 er å få inn 24 milliarder som skal hjelpe 98 millioner mennesker i 71 land, derav 62 millioner barn.

En femtedel av pengene skal gå til utdanning, som ifølge Khan er nøkkelen til at barn skal ha mulighet til å skaffe seg en bedre framtid. Omtrent like store andeler skal gå til henholdsvis vann og hygienetiltak, og helsetiltak. 14 prosent skal gå til bedre ernæring.

Unicef-direktør Anthony Lake påpeker at et barn født i dag har mye større sjanse til å overleve og få det bra enn et barn født for 25 år siden. Likevel er lidelsene store for altfor mange barn:

– Rettighetene deres blir brutalt krenket, og håpene og drømmene om et bedre liv ødelagt. Ikke noe sted er disse harde realitetene tydeligere og tristere til stede enn for barn fanget i humanitære kriser, sier Lake.

LES OGSÅ: Kan redde seks millioner barn

Underfinansiert

230 millioner barn lever nå i land og områder der det pågår væpnede konflikter. Det tilsvarer hvert tiende barn.

Spørsmålet er om verden er i stand til å levere midlene Unicef ber om. I fjor kom det inn 13 milliarder kroner, bare drøyt halvparten av det som er årets målsetning.

Til verdens største flyktningkrise i Syria, ble to tredjedeler av behovet skaffet til veie, men enda større var gapet i noe av verdens «glemte» katastrofer:

• Afghanistan fikk bare 35 prosent av ressursene de trengte i 2014.

• De okkuperte palestinske områdene ble tilgodesett med 23 prosent av behovene.

• Niger og Haiti fikk bare rundt en tredjedel av ressursene FN ba om.

Syria verst.

Aller mest omfattende er nøden i Syria, der hele åtte millioner barn er berørt av den snart fire år lange borgerkrigen både innenfor og utenfor landets grenser. Over 200.000 mennesker er drept, og 12,2 millioner syrere har akutt behov for nødhjelp utenfra.

– Jeg er akkurat kommet tilbake fra Syria og Libanon, der millioner av barn har fått livene sine revet i stykker. Halvparten av Syrias barn går ikke på skole og hver tredje skole i landet er ødelagt, forteller Khan.

Drøyt 7 milliarder kroner av nødhjelpsappellen Unicef går ut med, er tiltenkt barn i det krigsherjede Syria og i flyktningleirer i nabolandene.

Ebola. Fjorårets ebolautbrudd har utløst et enormt behov for krisehjelp til barn i de rammede landene i Vest-Afrika, først og fremst Liberia, Sierra Leone og Guinea. Mange er blitt foreldreløse. Her ber Unicef om 4 milliarder kroner for å hindre at epidemien sprer seg, og for å hjelpe de barna som allerede er rammet direkte eller indirekte.

Også i Europa er barn igjen rammet av krig. Et år etter at konflikten startet i Ukraina er landet inne i en humanitær ­krise som rammer over 5 millioner mennesker. 600.000 mennesker er på flukt i eget land, og mer enn 1,7 millioner barn er rammet av konflikten. Ukraina er ny på listen i Unicefs årlige nødhjelpsappell, med behov for 250 ­millioner kroner.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Mer fra: Nyheter