Nyheter

Humanetikere vil bruke kirkefond til nøytrale seremonirom

Opplysningsvesenet fond bør ta sin del av regningen, mener Human-Etisk Forbund.

Forbundet mener kommuner som bygger livssynsnøytrale seremonirom må få hjelp til å betale regningen. Opplysningsvesenets fond (OVF) forvalter verdier for 7 milliarder kroner, og avkastningen går i dag til å drifte eiendommer og aktiviteter i Den norske kirke. Nå ønsker Human-Etisk Forbund (HEF) at pengene også kommer andre tros- og livssynssamfunn til gode:

– Verdiene i Opplysningsvesenets fond har sin opprinnelse i en tid da det ikke var religionsfrihet i landet. Vi mener fondet tilhører det norske folk, ikke den norske kirke, argumenterer HEF.

Organisasjonen hadde i helgen landsmøte i Lillestrøm, og foreslo å bruke fondsavkastningen til livssynsnøytrale seremonirom.

Konsekvens. Ideen møter ikke begeistring hos Den norske kirke, som i dag nyter godt av fondsavkastningen.

– Avkastningen må gå til det som fondet er grunnlovsfestet for å brukes til, sier Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen.

– Og jeg kan ikke se at livssynsåpne rom hører til under dette, legger han til.

– Men burde man ikke ta hensyn til at vi lever i en annen tid enn da fondet ble til, og at vi nå har et religiøst mangfold?

– Historien går det sikkert an å vurdere, men formålet til fondet slik det står i grunnloven går det ikke an å justere, mener Johnsen.

Hard nøtt. Milliardfondet har vært en av de harde nøttene i forbindelse med nyordningen av forholdet mellom stat og kirke. Striden står mellom de som mener fondet er Den norske kirkes eiendom, og de som mener fondet er statens eiendom.

Spørsmålet om hvem som skal ha herredømme over fondet, ble holdt unna det store kirkeforliket. Heller ikke regjeringens nye stortingsmelding om tros- og livssynspolitikk, som for tiden er på høring, tar stilling til hva som skal skje med fondet i fremtiden, men konstaterer bare at dette er «et sentralt diskusjonspunkt».

'Tilhørter staten'. Human-Etisk Forbund mener fondet hører til staten, og hevder det er nettopp den nye stortingsmeldingen om tro- og livssynspolitikk som må føre til at også fondsavkastningen må forvaltes annerledes.

For i denne meldingen foreslås det at kommunene må gis større ansvar for å skaffe til veie livssynsåpne lokaler. Humanetikerne påpeker at bygging av slike lokaler allerede strander i mange kommuner på grunn av pengemangel. Skal kommunene få et ansvar for slike seremonilokaler, trengs det altså helt nye midler.

Ingen applaus. Fra politisk hold mottas forslaget lunkent.

– Jeg applauderer ikke dette umiddelbart. OVF har en historie og en arv som er verdt å ta vare på. Det er klart at Human-Etisk Forbund har et poeng i at tidene er andre i dag. Men fondet har allerede mer enn nok med å finansiere de oppgavene de har i dag, og jeg mener vi heller bør se etter andre offentlige midler for seremonirom, sier Sverre Myrli, som sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet.

Han får støtte fra opposisjonen:

– Dette har kirken bygd opp gjennom mange år. Det er helt unaturlig at man skal bruke dette til livssynsåpne rom, sier Frps stortingsrepresentant Bårds Hoksrud.

Vil endre loven. Imidlertid har Myrli sammen med flere andre Arbeiderparti-representanter tatt til orde for å endre grunnlovsparagrafen som omfatter Opplysningsvesenets fond. De reagerer på måten fondet forvaltes på, og sier det opptrer som «en stat i staten». Derfor har de levert inn et grunnlovsendrings-forslag som Stortinget skal ta stilling til i neste periode.

Her heter det at fondsforvaltningen i større grad må ta hensyn til «hva som vil være til beste for samfunnet som helhet, og ikke bare hva som vil maksimere fondets profitt».

– Kan dette også gi en mulighet for Human-Etisk Forbunds forslag?

– Nei. Fordi det står klart i vårt forslag at vi ikke ønsker å gjøre noe med selve formålet til OVF. Det vi er opptatt av, er at forvaltningen av fondets midler skal skje annerledes, sier Sverre Myrli.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter