Politikk

Humanetiker etterlyser ikke-kristelig verdiparti

Humanetiker Morten Horn mener KrF har fått monopol på viktige verdi- og etikkspørsmål i politikken.

– Det eksisterer et tomrom i norsk politikk. Det rammer oss velgere som er opptatt av fremtidens verdi- og etikkspørsmål, men som ikke får oss til å stemme på KrF. For oss finnes det ikke noe åpenbart parti, sier humanetiker og samfunnsdebattant Morten Horn til Vårt Land.

Tirsdag skrev Horn om problematikken i en kronikk på NRK.no. Selv om kronikken har fått tittelen «KrF er en ulykke for norsk politikk», presiserer Horn at innlegget også innholder mye skryt til KrF, som han mener de andre politiske partiene har mye å lære av.

– Det er ikke KrF som er ulykken for norsk politikk, det er effekten KrF har hatt på de andre partiene. KrF gjør mye bra, men de har fått monopol på verdispørsmålene. Kronikken er faktisk ment som et spark til de andre partiene, som jeg mener burde stjele mer fra KrF, sier Horn.

«Mørkemenn og moralisme». Samtidig kommer han med hard kritikk mot KrF. Han skriver at KrFs viktige kamp for menneskeverd og de mest sårbare i samfunnet gjennom tiden, er blitt «klistret til absurde politiske tapsprosjekter slik som kamp mot homofili, kamp mot kvinnelige prester – og kamp mot fargefjernsyn».

Han skriver også at mye takket være KrFs utrettelige innsats forbinder vi de positive omsorgssakene med «mørkemenn og moralisme». Dermed mener han at viktige omsorgssaker forbindes med «noe gammelmodig kristne står for» i motsetning til det moderne og rasjonelle. Dette beklager Horn veldig sterkt.

– Et spark til de andre partiene. Ifølge Horn godtar de andre partiene at KrF eier verdispørsmålene i politikken. Samtidig vil mange verdibevisste velgere oppleve at det blir umulig å stemme på KrF.

– KrF vil måtte oppgi mange av sine hjertesaker hvis de skal tiltrekke seg hele velgersegmentet som er opptatt av verdispørsmål. Jeg tror egentlig ganske mange nordmenn ville være enige med KrF i mange verdisaker, men så blir homofili og Israel eksempler på saker der KrFs standpunkt er helt umulige å svelge. Jeg tror det er slike saker, der mye følelser er involvert, som gjør at KrF ikke når ut til de store velgermassene, sier han.

– Tror du KrF-erne hadde gjort mer nytte for seg hvis de var spredt rundt i andre parti?

– Jeg er først og fremst en velger som sutrer over at jeg ikke finner et parti som passer for meg. Sånn sett er det et vanskelig spørsmål for meg å besvare. Men det er jo interessant å lese KrF-politiker Øivind Håbrekkes argumentasjon mot legalisering av surrogati. Den kunne vært skrevet av en humanetiker, og den typen argumentasjon kunne han tatt med seg i et hvilket som helst parti. Spørsmålet er om han ville fått utrettet noe der. Så jeg anerkjenner at KrF faktisk fyller en rolle i norsk politikk i dag.

Stemples som gammelmodige. Styreleder Espen Ottosen i tankesmien Skaperkraft deler noe av Horns analyse.

– 
Mange velger å avfeie gode KrF-saker fordi man stempler kristne standpunkter som gammelmodige og reaksjonære, sier han.

Ottosen trekker frem surrogati-debatten som et eksempel.

– Der synes tilsynelatende de som støtter KrFs standpunkt at det er nødvendig å presisere at de ikke argumenterer med bakgrunn i en kristen tankegang, sier han.

Redaktør Torkel Hvidsten i tankesmien Kristen og progressiv tror Horn tillegger KrF litt for stor innflytelse. Han mener verdiene Horn beskriver som humanistiske er kristne.

– Det er et større problem at både KrF og kristne på venstresiden knytter verdispørsmål til enkeltsaker, fremfor større verdispørsmål som økonomi og fordeling. Kristendom og fagbevegelse bygger på samme verdier. Mitt engasjement i sosial rettferdighet bunner i kristen tro, sier han.

Hvidsten mener venstresiden i politikken overlater den kristne diskusjonen til høyresiden.

– Det finnes kristne i alle partier. Venstresiden må våge å si at de humanistiske verdiene er kristne verdier, men i dag vegrer de seg for det. Dermed overlates den kristne diskusjonen til høyresiden. Vi trenger å utvide rommet for hva kristendom er, sier han.

Vil ikke ha monopol. KrF-nestleder Dagrun Eriksen leser Horns kronikk som «den sterkeste ros til KrF jeg har sett på lenge»

– Vi hilser veldig velkommen at flere engasjerer seg i en større verdidebatt. KrF forsøkte å sette det tomrommet Horn beskriver på dagsorden gjennom Verdikommisjonen. Selv om kommisjonen har blitt latterliggjort, var den nettopp et forsøk på å stille etiske spørsmål fra flere kanter. Vi vil formidle at bevissthet rundt verdi- og etikkspørsmål ikke er synonymt med en kristen identitet og bakgrunn, sier hun.

Eriksen forstår at KrF kan være et krevende valg for noen.

– Samtidig er verdispørsmålene forankret i en kristen ideologi i KrF. Det sikrer et engasjement for menneskeverdet og gjør oss mer slitesterke. Politikken vår avhenger ikke av enkeltpersoner som brenner for verdispørsmål.

– Morten Horn mener KrF har fått monopol på verdi- og etikkspørsmålene i politikken. Er det riktig?

– Hvis det stemmer, så er det i fravær av konkurranse og ikke fordi vi aktivt har ønsket å ha monopol på verdisaker, sier Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk