Nyheter

Høyre vil bruke partipisk om reservasjonsrett for leger

Slik skal partiet sikre at fastleger kan få reservere seg mot å henvise kvinner til abort og assistert befruktning.

Høyre er beredt til å svinge partipisken for å sikre fastlegene muligheten til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort og assistert befruktning.

Det kom fram da Stortinget tirsdag debatterte trontalen og regjeringserklæringen. SVs Snorre Valen ville vite om Høyre stiller sine representanter fritt eller om partiledelsen sørger for å trumfe gjennom avtalen som er inngått med Frp og KrF.

– Når tre partier i en forpliktende avtale signerer et dokument, så er det en avtale vi vil holde oss til, svarte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Omstridt. Spørsmålet er omstridt også innad i Høyre. Nyslått statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg i Helse- og omsorgsdepartementet er blant dem som har advart mot avtalepunktet.

– Den svakeste part er kvinnen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjemme å reservere seg, sa den 77 år gamle partiveteranen til ABC Nyheter før hun ble utnevnt til statssekretær.

Det er usikkert om regjeringen vil komme til Stortinget med et forslag om reservasjon for fastleger, men temaet vil uansett bli votert over. SV har nemlig fremmet et representantforslag om henvisningsplikt for leger. Partiet mener dagens lovverk alt tar hensyn til leger som måtte ha etiske betenkeligheter ved å utføre abort.

– Det var aldri Stortingets intensjon at reservasjonsretten skulle gjelde henvisninger. Det er stor forskjell på å utføre et inngrep og å henvise pasienter til et lovpålagt tilbud, anfører forslagsstillerne Snorre Valen, Audun Lysbakken og Karin Andersen.

– Flere eposter. Høyres Michael Tetzschner skapte tirsdag overskrifter ved sine beklagelser over den mengde epost-protester som hadde ramlet inn i innboksen hans de siste dagene.

– Mangel på folkeskikk, sa Tetzschner til NRK og viste til at alle innleggene så å si er likelydende.

SV-leder Audun Lysbakken mener Hellelands svar i tirsdagens trontaledebatt viser at epostaksjonen må fortsette, selv om Høyres parlamentariske leder tok Tetzschner i forsvar.

– Når vi mottar 200-300 eposter i samme form, må det være lov å si ifra, sa Helleland.

På spørsmål fra Aps Helga Pedersen slo han fast at reservasjonsmuligheten som fastleger skal gis etter dialog med Legeforeningen, ikke skal gå ut over pasientene.

– Legenes samvittighet må få avgjøre dette, men det må ikke gå ut over kvinner som søker råd om eller henvisning til abort, sa Helleland.

Han viste til at dette skal praktiseres ved at leger som motsetter seg henvisning til abort, skal føres opp på en egen liste, slik at pasientene på forhånd kan orientere seg om deres moralske betenkeligheter.

Senterpartiet støtter avtalen mellom KrF, Høyre og Frp, mens SV, Ap og Venstre er imot.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter