Politikk

Høyre topper lista på ny måling

Fosser foran Arbeiderpartiet mot 40 prosents oppslutning.

Høyre legger Arbeiderpartiet bak seg i en støvsky og flesker til med en oppslutning på 33,9 prosent, en oppgang på 1,9 prosent fra forrige måned.

Det viser en måling som Ipsos MMI har laget for Dagbladet. Ap faller 2,2 prosentpoeng til 28 prosent.

Fremskrittspartiet tar samme vei som Ap. Med et fall på 1,5 prosentpoeng oppnår Frp en oppslutning på 14,7 prosent.

Kristelig Folkeparti går tilbake 1,1 prosentpoeng til 4,1 prosent og Venstre får støtte fra 4,5 prosent av de spurte, en nedgang på 0,4 prosentpoeng.

Aps regjeringspartnere utpreger seg i motsatt retning. Senterpartiet går mest fram – opp 2,1 prosentpoeng til 5,5 prosent. Sosialistisk Venstreparti øker oppslutningen med 1,3 prosentpoeng til 5,3 prosent. Rødt går fram 1 prosentpoeng til 2,3 prosent.

– God periode. Høyres oppslutning er den høyeste siden februar 1987 på målingene som Ipsos MMI har laget for Dagbladet.

– Dette er jo høyt for å være oss, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun ser på oppgangen som en bekreftelse på at partiet er inne i en god periode med høy oppslutning.

Hvis det hadde vært stortingsvalg nå, ville resultatet fra målingen ha gitt de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre til sammen 100 av 169 stortingsrepresentanter.

– Har mistet grepet. Meningsmålingen som viser at Høyre er i ferd med å befeste sin posisjon som landets største parti, overrasker ikke valgforskerne. Anders Todal Jenssen sier Høyre går mot sentrum, Bernt Aardal mener vi er inne i en ny høyrebølge mens professor Frank Aarebrot gir klart uttrykk for at Arbeiderpartiet selv er skyld i den dårlige oppslutningen.

– Det er noen aktivister i regjeringsmiljøet som tror de representerer folket, men sannheten er at Arbeiderpartiet har mistet grepet om hverdagspolitikken, sier Aarebrot til NTB.

Mens både Todal Jenssen og Aardal mener landbruksoppgjøret og streiken i det offentlige har straffet regjeringspartiene, går Aarebrot atskillig lenger. Han sier Ap alltid har vært et parti for de store reformer og de store kriser.

– Forrige valg vant partiet på grunn av finanskrisen. Etter 22. juli styrket Stoltenberg sin posisjon i folket, men nå tror jeg Jens må ligge hjemme og be om en ny bankkrise i håp om å vinne neste valg, sier professoren. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk