Nyheter

Høyre på gli om sexkjøp

I en årrekke har Høyre vært imot sexkjøpsloven. Nå kan de skifte mening.

Høyre har programfestet at de vil skrote sexkjøpsloven. Snart holder partiet høring for å konkludere på nytt.

– Loven ser ut til å ha fungert godt og begrunnelsen for å fjerne den er vesentlig svekket, sier Hårek Elvenes, medlem av justiskomiteen for Høyre.

Denne uken kom en faglig evaluering av sexkjøpsloven. Ifølge rapporten har loven bidratt til å redusere omfanget av prostitusjon i Norge.

Ulike meninger. I forhandlingene av samarbeidsavtalen ble regjeringen, Venstre og KrF enige om å evaluere sexkjøpsloven som kom i 2009. I dag har Høyre, Venstre og Frp flertall på Stortinget for å skrote loven. Nå kan imidlertid Høyre være på gli til å endre standpunkt.

– Partiet skal sette seg inn i evalueringsrapporten og ta en runde på den. Vi er et kunnskapsbasert parti, sier parlamentarisk nestleder, Nikolai Astrup.

– Har du bestemt deg?

– Jeg mener vi skal ha en runde i partiet før parlamentarisk nestleder konkluderer, fortsetter han.

– Er det muligheter for at dere kan snu?

– Jeg registrer at enkelte av våre politikere, ikke minst i Oslo, mener vi burde det. Det er åpenbart flere oppfatninger i partiet. Så langt ligger partiprogrammet til grunn for Høyres standpunkt i denne saken, sier Astrup.

Partihøring. Før partiet konkluderer på nytt skal saken ut på høring i partiorganisasjonen.

– Vi skal gå en runde i partiet, også utenfor stortingsgruppen, hvor vi diskuterer vårt standpunkt basert på funn i rapporten og hva vi ellers har av kunnskap, sier kommunikasjonssjef Sunniva Ihle Steinstad.

Hvordan høringen skal foregå avgjøres i løpet av de nærmeste ukene.

Intern diskusjon. Nå avventer flere i stortingsgruppen diskusjonen i partiet.

– For meg er det for tidlig å konkludere. Jeg avventer høringen, men det er ingen tvil om hva Høyre sier i programmet, sier stortingsrepresentant Arve Kambe.

– Jeg vil vente med å konkludere, men samtidig har jeg hele tiden vært veldig imot å innføre loven, sier stortingsrepresentant og tidligere medlem av programkomiteen, Linda Hofstad Helleland.

– Betyr det at du kan endre mening?

– Det betyr at jeg ser frem til en grundig debatt i partiet. Nå er det lenge siden vi har diskutert saken. Vi skal se på de nye argumentene og hva som ligger i rapporten. Samtidig er jeg i tvil om rapporten er opphauset, men jeg avventer med å si ja eller nei, sier hun.

Motsatt forskning. – Jeg ønsker å beholde loven, dette var også min mening før evalueringsrapporten kom, sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou.

Hun får ikke støtte fra kollega Michael Tetzschner.

– Jeg står på Høyres program.

– Med tanke på evalueringen som er kommet, kunne du forandret mening?

– Ikke basert på den alene, for det finnes annen forskning som konkluderer motsatt. Jeg vil avvente et endelig forslag fra regjeringen.

Endret standpunkt. Tidligere har flere sentrale, lokale Høyre-politikere skiftet standpunkt. Blant dem ordfører i Oslo, Fabian Stang.

– Jeg er redd for at oppheving av loven sender et signal om at menneskehandel er ok. Jeg er blant dem som hadde håpet at vi ikke trengte en lov på dette området, og at det moralsk forkastelige i menneskehandel var nok til å stoppe kundene, sa Fabian Stang til Klassekampen denne uken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter