Nyheter

Hjelper Kina å bryte menneskerettighetene

Finansministeren vurderer kinaboikott. Samtidig yngler din fremtidige pensjon i selskap som har hjulpet kinesiske myndigheter å begrense ytringsfriheten.

725.266.000 oljefondkroner er investert i internettselskapet Yahoo. Mens statens pensjonsfond utland, på folkemunne kalt oljefondet, synes det er greit å investere i dette selskapet, har andre fond ekskludert Yahoo.

Årsaken er at Yahoo assosieres med brudd på ytringsfriheten, etter å ha gitt kinesiske myndigheter informasjon som førte til 10 års fengsel for kinesisk journalist. Yahoo overleverte informasjon om IP-adresse og lokasjon av denne for kinesisk journalist som sendte informasjon om hemmelig dekret for å hindre demonstrasjoner for 10 års dagen for massakren på den himmelske freds plass.

Uakseptabel. – Vi ønsker å gjøre det klart at denne oppførselen ikke er akseptabel. Jeg synes at Statens Pensjonsfond burde gjøre samme vurdering som oss, sier Egil Sundby, direktør i Opplysningsvesenets Fond (OVF).

For OVF er også et offentlig fond, men opererer med strengere etiske krav enn oljefondet.

Også KLP har ekskludert Yahoo fra sin aksjeportefølje:

– Vi vil ekskludere alle som gjør grove og systematisk brudd på internasjonale normer og retningslinjer. Når det gjelder Yahoo, mener vi det er dokumentert at dette selskapet over tid har hjulpet kinesiske myndigheter. Og vår vurdering er spesielt knyttet til den konkrete saken om den fengslede journalisten. Dette er både såpass grovt og prinsipielt, at vi mener det krever bedre svar fra Yahoo enn det vi har fått til nå sier Cornelia Moseid i KLP.

Hun understreker at det er vanskelig for utenlandske selskaper å investere i Kina.

– Men det krever at de vestlige selskapene har tungen rett i munnen. Yahoo må nå vise til at de har en ny policy der de velger andre løsninger på slike henvendelser fra myndigheter, før vi vil gå inn igjen i dette selskapet, sier Moseid.

Setter ned foten. Moseid forteller at KLP har lagt de etiske retningslinjene til Statens pensjonsfond til grunn for sine investeringer, og setter i tillegg ned foten der de mener det er nødvendig.

– Vi mener at vi godt kan både ha belte og buksesele på. Vi synes ikke retningslinjene til oljefondet holder helt. De ser mindre på historiske saker, mens vi mener at det er viktig å sette foten ned der det er tydelig at det ligger en strategisk feilvurdering til grunn hos et selskap, sier Moseid.

Grundigere. Gro Nystuen som leder etikkrådet til Statens Pensjonsfond – utland, mener at etikkrådet gjør grundigere vurderinger av de ulike selskapene før et uttrekk blir aktuelt. Hun kan ikke kommentere den aktuelle Yahoo-saken.

– Vi jobber med cirka 80 selskaper i året, og av disse, er det bare 6-7 saker som ender med offentliggjøring. Regelverket vi har å forholde oss til, gir bakgrunn for å vurdere bare fremtidig risiko, og vi kan ikke bruke dette regelverket for å straffe ting som har skjedd i fortiden. Likevel kan det være snakk om at enkelte selskaper har et handlingsmønster som tilsier at de også i fremtiden vil bryte menneskerettigheter, sier Nystuen.

– Men for Yahoos del har dere ikke kommet til den konklusjonen, ettersom dere ikke har offentliggjort at dere vil trekke dere ut av dette selskapet?

– Jeg kan ikke kommentere saker som ikke er offentliggjort, sier Nystuen.

Renovering. Regelverket skal nå renoveres. Ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finansdepartementet opplyser til Vårt Land at Statens Pensjonsfonds etiske regelverk skal gjennomgås av Stortinget våren 2009.

– Det vil bli en bred offentlig høringsprosess, og da blir det anledning til å ta opp spørsmål knyttet til harmonisering av etiske regelverk, sier Schanke.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter