Nyheter

Historisk Ap-ja til Palestina

Ikke en eneste motstemme blant 387 delegater da Ap vedtok å anerkjenne en palestinsk stat.

Vedtaket er en klar endring i Arbeiderpartiets Midtøsten-politikk, og bryter med linjen slik partileder Jonas Gahr Støre har formulert den: Ap skulle i så fall anerkjenne en realitet – «ikke en visjon».

– Da Benjamin Netanyahu sa at det ikke blir noen palestinsk stat med ham som regjeringssjef, gjorde det selve forskjellen også i Ap, sier Aps utenrikspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt.

Hun er svært glad for det enstemmige vedtaket. Da saken var avklart tidlig fredag formiddag, reiste forsamlingen seg og ga stor applaus.

Når det altså ikke finnes noen forhandlingsprosess, kan Ap ikke «godta at situasjonen fortsetter uten ende». Partiet håper en internasjonal tidsfrist kan presse frem en løsning.

Her er vedtaket

Nøkkelpunktene i Aps Palestina-anerkjennelse er disse formuleringene:

• Ap støtter opprettelsen av en palestinsk stat – en endelig avtale skal ikke lenger være premiss for et ja til dette.

• Hvis det ikke har skjedd en reell fremgang i retning en tostatsløsning og tempoet i bosetninger er like høyt som i dag, bør Norge anerkjenne Palestina som selvstendig stat.

• Om dette ikke har skjedd innen 2017, og Ap får regjeringsansvar, bør Norge anerkjenne en palestinsk stat.

– Vi mener det nå er riktig med en anerkjennelse, også som et symbolsk vedtak dersom fredsprosessen er slik den er nå, påpeker Huitfeldt.

Fordømmer Hamas

Den to sider lange uttalelsen fordømmer også palestinsk terror, som «rakettangrepene i regi av Hamas og andre ekstreme grupper».

– Vi tar avstand fra voldsbruk på begge sider. Da Jonas Gahr Støre oppsummerte debatten første dag, sa han at vi er venner med både det palestinske og det israelske folk, poengterer Huitfeldt.

Vedtaket ble gjort i kongressenteret i Folkets Hus, et bygg der det spesielt i de tre første tiårene av etterkrigstiden var et godt og varmt samarbeid med israelsk fagbevegelse og LO/Ap.

Israelsk press

Kvelden før Ap gjorde sitt historiske vedtak fikk partiet en tydelig advarsel fra Israels ambassadør i Norge.

– En anerkjennelse vil verken bidra til fred eller reell palestinsk uavhengighet. Tvert imot vil det bare gjøre det vanskeligere å nå dette målet. Det skaper et falskt inntrykk hos palestinerne om at de kan nå sine mål uten å forhandle med Israel, sa ambassadør Raphael Schutz i et intervju med NTB.

Støre kvitterte like etterpå med å si til landsmøtesalen hva han selv mente. Og den tankegangen ble altså vedtaket dagen etterpå.

– Hva vil du si om Aps posisjon som Israels-venn nå?

– Vi er venner av det israelske folk og har fortsatt et godt samarbeid med noen israelske partier. Men det er klart at uttalelsene fra Netanyahu satte fredsprosessen i et nytt lys, svarer Huitfeldt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Straffe-forslagene. Vårt Land fortalte fredag om det kraftige engasjementet det var på Aps grasrot foran landsmøtet og den store mengden Palestina-forslag som var fremmet i forkant.

En rekke av forslagene inneholdt forslag til måter å straffe og sanksjonere Israel på: Sanksjoner, straffetoll, stoppe all våpenhandel, merking av varer fra okkuperte områder, uttrekk av Oljefondet fra selskaper med virke i okkuperte områder.

Uttalelsen inneholder bare ett slikt sanksjonspunkt: Krav om at det ikke handles med varer og tjenester produsert på okkupert område.

En slik sanksjonering skal altså bare gjelde virksomhet fra okkupert område – ikke generelt israelsk økonomisk virke.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter