Nyheter

Hilser sorteringssamfunnet velkommen

En ny blodprøve kan føre til at mange flere barn med Downs syndrom blir abortert. – Uproblematisk, mener statsviter Aksel Braanen Sterri.

En ny blodprøve, som gravide kan ta i 10. uke, kan påvise hvorvidt barn har Downs syndrom. Universitetet i Nord-Norge (UNN) har søkt om å få benytte blodprøven, melder avisa Dagen. Den såkalte NIPD-blodprøven vil trolig kunne erstatte tidlig ultralyd på sikt.

LES OGSÅ: Enkel blodprøve kan avdekke Downs syndrom

Bedre og billigere. Overlege Martin Grønberg ved UNN sier at den nye metoden både er mer treffsikker og mindre ressurskrevende enn dagens metoder. Han fremhever at metoden bare vil brukes på kvinner som allerede får tilbud om tidlig ultralyd fra før av.

– Tror du flere kvinner vil få tilbud om fosterdiagnostikk, nå som prøven er blitt bedre og billigere?

– Vi har ikke søkt om å få tilby det til en større gruppe gravide. Men jeg ser at den problemstillingen kommer fremover. Det er et politisk spørsmål, som fagperson har jeg ingen mening om det.

LES OGSÅ: Ni av ti tar abort ved Downs

Frykter utryddelse. Leder Lars Ødegård i Bioteknologinemnda sier til avisa Dagen at han frykter at barn med Downs syndrom nesten vil bli utryddet som følge av blodprøven. Det er en utvikling som statsviter og styremedlem i tankesmien progressiv, Aksel Braanen Sterri, hilser velkommen.

– Mange sier at de ønsker seg et mangfoldssamfunn. De er redde for at alle skal bli helt like. Jeg forstår bakgrunnen for det, men jeg mener de misforstår, sier Sterri til Vårt Land, og utdyper:

– Vi har kommet så langt i legevitenskapen at vi kan gjøre mange skada folk friske. Det er et kjempefremskritt. Men skal man ta tanken om sorteringssamfunnet alvorlig, så må man nesten være kritisk til det òg. Hva med barn som blir født med splittet gane? Nå kan de se helt lik ut som alle andre. Bør vi slutte å behandle disse for å bevare mangfoldet? spør han retorisk.

LES OGSÅ: «Utrydningstruet» får Livsvernprisen

– Et kostnadsspørsmål. – Bør alle norske kvinner få tilgang til denne blodprøven?

– Det blir et kostnadsspørsmål. Men jeg synes i utgangspunktet at det er uproblematisk, dersom vi har råd til det. Spesielt siden den nye metoden er mer treffsikker enn tidligere metoder.

– I Danmark velger 92 prosent av de som får påvist at barnet har Downs syndrom abort, er det uproblematisk?

– Abort er et vanskelig spørsmål. Hver abort er egentlig et problem. Men jeg synes ikke det er et problem at akkurat barn med Downs syndrom blir abortert bort. Hvis vi skal tillate abort, så synes jeg ikke det er mer problematisk å abortere barn med funksjonsnedsettelser enn friske, sier han.

Sterri synes ikke det er synd at det ikke fødes barn med ulike skader.

– Dette er opp til hver enkelt kvinne å avgjøre. Det er ikke moralsk forkastelig at en kvinne velger å ta abort, når vi først tillater abort. Jeg synes heller ikke det er et problem på samfunnsnivå at følgene av alle abortene, er at det ikke blir født barn med Downs syndrom.

LES OGSÅ: Fostre med Downs velges oftere bort i Danmark

– Uproblematisk med sorteringssamfunn.

– Du ser ikke på sorteringssamfunnet som et problem?

– Nei, jeg gjør ikke det. Men hvis foreldre begynner å ta prøver for å sjekke hårfargen på barnet, eller andre trivielle ting, så sier det noe om et samfunn som ikke er bra.

– Du vil ikke sortere basert på hårfarge, hvor går egentlig grensen?

– Det er ikke så lett å sette en konkret grense. Veldig mye står og faller på abortsynet. Hvis du mener at det ikke er problem i det hele tatt, som mange mener, så finnes det ingen grense.

– Men du synes ikke abort er helt uproblematisk?

– Jeg synes faktisk at vi har gått for langt når det kommer til hvordan vi snakker og tenker om dette spørsmålet. Mange er kommet dit at de mener et foster bare er en klump med celler. Men jeg synes ikke det.

LES I PAPIRAVISEN ONSDAG: Far til barn med Downs syndrom: – Jeg er dypt uenig med ham.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter