Nyheter

Hevder norske studenter ble dopet ned og voldtatt på Bali

Kunnskapsdepartementet har varslet de berørte høyskolene, men vil ikke selv sjekke saken.

I juni i år ramlet alvorlige anklager ned på kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens bord: Ved et av stedene som norske høyskoler samarbeider med på Bali, Gateway College, skal studenter ha blitt dopet ned og voldtatt. En lærer skal ha hatt en rekke seksuelle forhold til kvinnelige studenter, og ledelsen ved Gateway skal ikke ha tatt sakene alvorlig.

Påstandene førte til at Kunnskapsdepartementet gikk ut og varslet de berørte høyskolene.

2. juni sa kunnskapsministeren at han ville stramme inn på at norske høyskoler samarbeidet med kommersielle tilbydere av studier på eksotiske steder som Bali:

– Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten ved disse studiene er god nok, uttalte Torbjørn Røe Isaksen.

Anklagene. Personen som fremsetter påstandene har fått status som varsler hos kunnskapsdepartementet, opplyser statssekretær Bjørn Haugstad til Vårt Land.

LES OGSÅ:  'Noen ønsker å skade oss'

Vårt Land har fått tilgang til henvendelsen fra varsleren i sin helhet, og kjenner vedkommendes identitet.

Varsleren sier han har dokumentert og skrevet ned en rekke forklaringer fra kvinnelige studenter som har blitt dopet ned, tatt til fange og voldtatt. Videre forteller han at andre studenter som har brukt narkotika eller på andre måter har gjort ting det skulle blitt reagert mot, ikke er blitt tatt tak i av Gateway. Varsleren skriver at det finnes bevis for at en lærer har en rekke seksuelle forhold med kvinnelige studenter. Varsleren sier at han tok dette opp med ledelsen av Gateways virksomhet på Bali er varsleren blitt møtt med trusler og bedt om å tie.

– Jeg er ikke tilknyttet skolen eller har en vendetta, men opplever det som mitt moralske ansvar, skriver varsleren, og fortsetter:

– Det som synes som en meningsfull utdanning blitt et middel for skattefritt å svindle studentfinansiering.

– Alvorlig. Røe Isaksen ble kontaktet av varsleren fredag 6. juni. Den påfølgende uken hadde politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet Magnus Thue en telefonsamtale med ham.

18. juni gikk brevet ut til høyskolene om den varslede innstramningen i «badestudier». Høyskolene ble bedt om å legge frem en plan for å avvikle samarbeid med aktører som Gateway.

7. juli sendte departementet de alvorlige opplysningene om Bali videre til høyskolene som hadde hatt samarbeid med Gateway.

Sjekker ikke. Departementet konstaterer at «opplysningene er av alvorlig karakter». Høyskolene blir bedt om å vurdere om det er grunnlag for å ha en særlig oppfølging av aktiviteten på Bali før denne avsluttes.

Både høyskolene og Gateway ble oversendt brevet fra varsleren. Også Gateway ble oppfordret til «å vurdere videre oppfølging».

Varsleren har tilbudt seg å gi dokumentasjonene som han satt på videre til departementet. Men departementet opplyser til høyskolene at de «ikke har grunnlag for å vurdere eller ta nærmere stilling til dem opplysningene».

Til tross for at varsleren tok kontakt allerede 6. juni, og brevet til høyskolene om innstrammingen gikk ut 18. juni, presiserer departementet likevel 7. juli at departementet ble kontaktet av varsleren først «i etterkant av at departementet sendte brev til institusjonene».

Strammet inn. I mange år har norske statlige høyskoler samarbeidet med Gateway og andre private aktører. I fjor gikk den rødgrønne regjeringen inn for å forsøke å begrense dette. De fryktet at norske skattepenger ble til profitt for aksjonærene i de private selskapene.

Siden regjeringen satte foten ned i juni har flere virksomheter som samarbeider med norske høyskoler tatt kontakt og reagert mot regjeringens vedtak.

Også høyskolene har reagert. Høyskolen i Nesna sa til Aftenposten at de frykter nedbemanning. For hver student som gjennomfører 60 studiepoeng ved høyskolen, utbetaler departementet fra 35.000 43.000 kroner. Hvis 200 studenter som i dag studerer i utlandet via høyskolen forsvinner, vil høyskolen tape 7-8 millioner kroner i året, skrev Forskerforum i juni.

– Noen ønsker å skade oss. Daglig leder Eirik Gismervik i Gateway Education sier de «ser alvorlig på at noen ønsker å skade Gateway ved å fremsette slike påstander».

Uavhengig av dem er det likevel slutt for Gateways virksomhet på Bali, opplyser Gismervik. Selskapet har i flere år hatt negativt årsresultat, og ved årsskiftet var aksjekapitalen tapt. Avtalene med norske høyskoler er nå blitt sagt opp.

Gismersvik sier de har diskutert anklagene med høyskolene. Han omtaler påstandene som «meget alvorlige», men sier de ikke har vært i stand til å følge det opp fordi det ikke vises til konkrete hendelser/personer.

Gismersvik sier Gateway er villige til å samarbeide med offentlige myndigheter hvis saken følges videre, men sier samtidig: «vi føler oss trygge på at de er grunnløse»

– Kidnapping av studenter, som er et av tilfellene nevnt, er særdeles alvorlig og ville ha blitt fanget opp av våre rutiner internt - og av pårørende. Ingen tilfeller av kidnapping har kommet opp de mer enn 20 årene vi har samarbeidet med Sjømannskirken, forsikringsselskaper, lokale myndigheter og norske utenriksstasjoner om håndtering av alvorlige saker. Så lenge vi ikke kjenner til hvem som har skrevet brevet, så kan vi heller ikke spekulere i motiver, uttaler han.

«Sunn drift». Han medgir at økonomien i Gateway har vært anstrengt de siste årene, men sier prognosene for inneværende år viser at selskapet vil «ha en sunn drift i 2014».

– Hva gjelder fremtiden stemmer det at vi blir nødt til å fortsette uten norske samarbeidspartnere, men vi har funnet utenlandske institusjoner som gjerne tar i mot norske studenter for et studieopphold. En av konsekvensene av dette er at studiene på Bali vil gå ut av vår portefølje, skriver Eirik Gismersvik til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter