Nyheter

Helsetilsynet bekymret over lovbrudd på norske sykehjem

Avdekker lovbrudd ved annethvert sykehjem.

Helsetilsynet ser med «alvorlig uro» på forholdene for eldre, syke pasienter. Lovbrudd er avdekket ved tre av fire sykehjem som er undersøkt de siste to årene.

Pleiepersonell deler ut medisiner, men følger ikke med på virkning og bivirkninger. Sykehjemslegen fører journal i sitt eget elektroniske system, slik at journalen ikke er tilgjengelig når legen som har legevakt kommer.

– Alvorlig. Dette er eksempler på avvik som Helsetilsynet har funnet. I en oppsummering skriver Helsetilsynet at de er bekymret for at alvorlig syke pasienter ikke blir godt nok sikret.

– Dette er pasienter som bruker mye legemidler. De er syke, ofte både fysisk og psykisk. Opptil 80 prosent av pasienter ved norske sykehjem har en mental svikt eller demens. Alt dette gjør at det er ekstra krevende å følge med på virkning og bivirkning til legemidler, sier Lars E. Hanssen, direktør i Helsetilsynet, til NTB.

Deler uro. Helse- og omsorgsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) deler denne bekymringen. Hun sier det er bra at kommunene har fått en sterk påminnelse om at slike feil må rettes opp og at ansvaret for at dette skjer er forankret på et høyt nivå i kommunene.

Elektronisk kjernejournal. Statsråden sier det er alvorlig at vi i Norge ennå ikke har maktet å etablere en elektronisk kjernejournal for hele befolkningen. Derfor er det fortsatt slik at sykehjemslegens journal for en bestemt pasient ofte ikke er tilgjengelig dersom det oppstår en akutt situasjon med utrykning fra legevakt.

– Vi har som mål å få etablert en slik kjernejournal for alle, men forutsetningen er at hensynet til personvernet blir godt nok ivaretatt. Og det er ikke helt enkelt, sier Strøm-Erichsen og viser til Skottland det hun mener man har fått dette til å fungere.

Hun mener det første viktige konkrete tiltaket som kan bedre situasjonen ved sykehjemmene er å få kommunene med i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen som starter i denne måneden.

– Helseforetakene er pålagt å delta, men vi oppfordrer sterkt også kommunene med sine sykehjem om å engasjere seg i dette arbeidet, sier Strøm-Erichsen.

Mangler tid og kompetanse. Mange sykehjem nøyer seg med å gjøre i stand og dele ut medisiner til pasientene. påpeker Helsetilsynet. Ledelsen har ikke skaffet seg oversikt over hvilke risikofaktorer som er knyttet til legemiddelbehandlingen, ifølge rapporten.

Helsetilsynet bemerker at pleiepersonellet mange steder mangler både tid og kompetanse til å følge opp legemiddelbehandlingen når legen ikke er til stede.

Det er også uklart hvordan legen og pleiepersonellet skal samarbeide. Flere steder er rutinene mangelfulle for hvordan pleiepersonell skal observere og rapportere om bivirkninger.

67 sykehjem fikk tilsyn i perioden 2008-2010. Helsetilsynet fant avvik ved 51 av sykehjemmene. Avvik vil si det samme som lovbrudd.

– Det er skremmende høyt. Dette er alvorlige forhold, sier Hanssen.

Ber kommunene ta ansvar. Avvikene fordeles på tre områder: Legetjenesten er ikke tilrettelagt godt nok, måten legemiddelbehandlingen gjennomføres på er ikke god nok og det er mangler knyttet til journalføring.

Direktør Lars E. Hanssen mener kommunene har overlatt for mye til sykehjemmene. Nå må kommuneledelsen sørge for å etterse at pasientene får forsvarlig medisinsk behandling.

– Både rådmennene og kommunestyrene må i større grad enn i dag ta ansvar for kvaliteten på tjenestene, sier Hanssen.

Opplæring. Det er avgjørende å klargjøre rutiner og prosedyrer på sykehjemmene, mener han. Personalet må få skikkelig opplæring, og må få tid til å utføre oppgavene sine.

– Og så må man passe på at journalføringen er i orden. Det er helt uakseptabelt hvis opplysningene ikke er tilgjengelige, sier Hanssen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter