Nyheter

Har den kongelige vinken inne

Royal hilsen til tross, prinsessen fikk på et tidspunkt «permisjon» fra vinkingen.

Det ble klart allerede på trappa på Skaugum der hun stod for å hilse på barnetogene, sammen med resten av familien. I motsetning til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise som har måtte vente til de ble russ før de fikk gå i tog som andre barn og unge 17. mai, fikk prinsesse Ingrid Alexandra «permisjon» fra vinkingen. Sammen med resten av klassen på Jansløkka skole i Asker, gikk hun fra hovedporten og opp til inngangspartiet på Skaugum, der foreldre og lillebror ventet.

Også familiehunden Milly Kakao var hjertelig til stede med sløyfebånd i rødt, hvitt og blått rundt halsen. Prinsessen holdt styr på hunden og var svært tydelig da hun kommanderte «sitt», noe Milly øyeblikkelig adlød.

Bunadstradisjon. Kronprinsparet og prinsessen var iført Asker-bunad, mens Sverre Magnus og Marius hadde på seg bunader fra mors hjemtrakter, Vest-Agder. Kronprinsessen har den såkalte festutgaven av Asker-bunaden, mens datteren har sommervarianten, den samme som dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise brukte da de hilste barnetoget i Asker.

Tradisjonen med at kronprinsparet vinker fra trappen på Skaugum 17 mai morgen, stammer tilbake fra 1946. Da kronprins Olav ble spurt om familien kunne tenke seg å ta imot skolebarna i Asker.

– Det vil vi gjerne, men da må de komme tidlig for vi må være klare på slottsbalkongen i Oslo klokka 10, svarte den daværende Skaugum-bonden.

Kronprins Haakon og Mette Marit er dermed det tredje kronprinsparet som gjør dette. Etter at barnetoget var ferdig måtte kronprinsfamilien raskt skifte og skynde seg til Oslo for å ta imot barnetoget på Slottsplassen.

Klump i halsen. Da de første skolene i Oslo marsjerte forbi Slottet ved 10.30-tiden 17. mai, var seks medlemmer av kongefamilien var til stede på Slottsbalkongen. I år fikk også prins Sverre Magnus være med fra starten. Kong Harald som har stått og sett utover Slottsplassen siden 1946, har tidligere beskrevet følelsen på nasjonaldagen slik:

– Klump i halsen og sliten i beina.

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj sammen med resten av familien.

Gjenbruk. I år satset kronprinsessen på gjenbruk og hadde funnet fram kåpen som hun brukte første gang på Slottsbalkongen i 2001. Kong Harald og kronprins Haakon slipper det vanskelige valget med å velge antrekk til 17. mai. Tradisjonen tro stiller de i det britiske festantrekket sjakket med tilhørende flosshatt. Og hver gang en ny skoles flaggborg passerer over plassen hilser de med hatten.

Etter dystre værvarsler og regn natt til 17 mai, ble det oppholdsvær og tilløp til sol. For første gang på mange år har kongeparet «tatt fri» 17. mai om ettermiddagen. Det blir derfor ikke noe bydelsbesøk denne dagen, men alle som ønsker det kan ta turen til Operataket i Oslo 31. mai for å få et glimt av kongeparet. Da skal de ta imot regjeringens- og fylkets hyllest i forbindelse med 75-årsdagene sine.

Les mer om mer disse temaene:

Kjersti Juul

Kjersti Juul

Kjersti Juul er scenekunstanmelder i Vårt Land. Har du tips eller innspill til Kjersti, send en e-post til post@kjerstijuul.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter