Nyheter

Halvorsen gjør det lettere for bibelskolene

Trosmessig profil og læreplan skal veie tungt når nye bibelskoler blir vurdert.

Tirsdag var bibelskoler tema i Stortinget. Der ble tvil om reglene for oppstart og utvidelse av slike skoler ryddet av veien. Bibelskolenes trosmessige profil og læreplan vil være vesentlig når Utdanningsdirektoratet behandler søknader om nyetablering eller utvidelse av skoler. Frps Bente Thorsen hadde fremmet interpellasjon  om innstrammingen i godkjenningspraksis for bibelskolene. Det var Frps Bente Thorsen som hadde fremmet interpellasjonen  om innstrammingen i godkjenningspraksis for bibelskolene.

Klargjøringen kommer etter at Utdanningsdirektoratet avslo søknaden fra Acta, Imi-kirkens bibelskole, om å utvide antall elevplasser. Avslaget ble begrunnet med at det var ledig kapasitet ved andre skoler.

Halvorsen snudde. KrFs Dagrunn Eriksen reagerte på avgjørelsen og tok dette opp med kunnskapsminister Kristin Halvorsen før jul. Møtene endte med at Halvorsen snudde. I egenskap av ankeinstans omgjorde Kunnskapsdepartementet vedtaket fra direktoratet:

«Når det skal tas stilling til om det er ledig kapasitet ved tilsvarende skoler, må det ses på søkerskolens trosmessige profil sammenlignet med den trosmessige profilen ved den eller de bibelskolene som har ledig kapasitet. Dersom profil/læreplaner ikke noenlunde faller sammen, vil eksisterende skoler ikke være noe reelt alternativ for potensielle elever ved søkerskolen», sa Halvorsen under tirsdagens stortingsdebatt.

Byttet lovverk. Kjernen i striden går tilbake til sommeren 2010. Da flyttet politikerflertallet bibelskolenes lovverk fra kapittel 6A i Privatskoleloven til et nytt ett i Opplæringsloven.

Som før skulle departementet godkjenne etter skjønn. Å starte opp eller utvide en bibelskole kan altså ikke automatisk utløse støtte.

Utdanningsdirektoratet fikk godkjenningsjobben og ble utstyrt med fire kriterier: samfunnets behov for skoletilbudet, arbeidsmarkedets behov for opplæringen, etterspørselen etter tilbudet og ledig kapasitet ved tilsvarende skoler. Dette byttet av lovverk førte til at menigheter opplevde at regelverket ble strammet inn. Noen fikk avslag – og anket.

Vanskelig vurdering. Kunnskapsministeren pekte tirsdag på at det kan være vanskelig å vurdere om bibelskoler har samme trosmessige profil. Derfor ble behandlingen av klagesaken fra Acta bibelskole viktig.

– Jeg tror det gjør at bibelskolene skjønner at vi skjønner at man ikke kan putte bibelskoler i sekkeposter og nødvendigvis sammenligne dem med hverandre, selv om de ligger nær hverandre, men at det er viktig å gå nøye inn i det som er den trosmessige profilen, sa Kristin Halvorsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter