Nyheter

Halve menigheten personlig berørt av tyfonen

– Hvor var Gud da tyfonen traff? spurte pastor John Arnold Angeles da han ledet møtet for den filippinske menigheten til Filadelfia i Oslo.

Bak pastor Angelens lyste navnet Jesus i børstet stål da han stod på scenen i hovedsalen til pinsemenigheten søndage ettermiddag. Foran ham i benkeradene satt i overkant av 300 filippinere. Flere av dem med familie og venner i de katastrofeutsatte provinsene Leyte og Samar på Filippinene.

– Seinest på fredag snakket jeg med ei som fortalte at hun hadde mistet sitt hjem, men fortsatt er det mange som ikke har hørt fra familiene sine, sier Angeles til Vårt Land etter møtet.

– Hvor mange antar dere er personlig berørte i menigheten?

– Filippinene består av tre store øyer. Jeg vil anslå at 60-70 prosent tilhører øya som er truffet.

VÅRT LAND MENER: Ved å bevilge 20 millioner kroner til Fillipinene, motbeviser regjeringen inntrykket av at den ikke er velvillig til bistand

Kontakter Sjømannskirken. 12.000 mennesker omkom da tyfonen Haiyan rammet Leyte-provinsen på Filippinene fredag, anslår lokale myndighetene. Hundretusenvis av andre har mistet hjemmene sine og alt de eier. Det er mangel på mat og vann, og situasjonen er prekær, melder flere internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Mens filippinerne i Filadelfia bruker sine nettverk av naboer, venner og bekjente på Filippinene for å få informasjon om sine familier, går nordmenn med familie i katastrofeområdene andre veier. Den filippinske ambassaden får inn de fleste bekymringsmeldinger, forteller sjømannsprest Stein Vangen.

– Vi har også fått inn noen. Det er helt naturlig at folk griper til de muligheter de håper at kan gi dem svar, sier Vangen, som befinner seg på et hotell på øya Cebu.

LES OGSÅ: Nordmenn frykter for slektninger på Filippinene

Kan ikke lete. – Hva sier dere til nordmenn som kontakter dere?

– Jeg sier konsekvent at det er umulig å starte leteaksjoner etter enkeltpersoner. At vi ikke får svar fra nordmenn er helt naturlig. Både nett, telefon og strømforsyning er generelt ustabilt på Filippinene, og særlig nå. Filippinske myndigheter må på sin side konsentrere seg om å få oversikt, drive redningsarbeid, skaffe mat, strømaggregater og vannforsyninger.

Uoversiktelig. Utenriksdepartementet har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som kan være rammet av tyfonen på Filippinene. Noen nordmenn har meldt seg på sosiale medier, ifølge NTB.

«Ja!! Vi lever! Det er et under», skrev norske Erlend Johannesen som driver barnehjemmet Streetlight, på Facebook.

Kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD sa i går at situasjonen på Filippinene fortsatt er svært uoversiktlig.

– Ambassaden jobber for fullt med å sjekke alle bekymringsmeldingene. Men det kan ta tid fordi deler av telefonnettet ligger nede, sier Enstad til NTB.

LES OGSÅ: – Vanskelig å få hjelpen fram til tyfon-ofrene

Flere reddet. Under møtet til Filadelfia i Oslo i går gikk kollekten til de tyfonrammede. Pastor John Arnold Angeles forsøkte også å gi den filippinske menigheten sin et svar på hvor Gud er når ekstremvær rammer.

– Vi må ikke først og fremst se på hva vi har mistet, men på hva vi har igjen. Mange liv har gått tapt, men mange flere har blitt reddet, minnet han forsamlingen på.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter