Nyheter

‘Gutter presses til sex’

Konstant sexsultne tenåringsgutter og sjenerte ungjenter er en myte, mener ekspert.

– Det er flere gutter enn man tror som blir presset til sex, forteller assisterende daglig leder Tore Holte Follestad ved Sex og Samfunn, senter for ung seksualitet i Oslo.

De er Norges største av sitt slag og tilbyr blant annet ungdom gratis samtaler med fagpersoner. I fjor hadde Sex og Samfunn 18.200 konsultasjoner. Her møter de mange frustrerte gutter.

– Kjønnsrollen for menn er for snever. Ifølge den tradisjonelle normen skal en gutt alltid ønske å nedlegge en partner og ha sex. Mange gutter passer ikke inn i denne normen. De føler seg ikke klare, men har ofte sex likevel, mener Follestad, som har en klar melding til guttene:

– De må lære seg å si nei, sier Follestad, som også er sexologisk rådgiver ved senteret.

Jentene vet hva de vil ha. Professor i helsepsykologi Bente Træen ved Universitetet i Oslo har jobbet med temaet ungdom og seksualitet i en årrekke. Hun har ingen problemer med å se for seg at unge gutter kjenner seg usikre på sex, slik Sex og samfunn erfarer.

– Det er en ny generasjon jenter nå, som i større grad sier ifra om hva slags sex de vil ha. Det kan virke veldig skremmende på guttene, sier hun, men understreker at også jenter kjenner seg usikre.

Gjenkjenner guttepress. Ved Byporten i Oslo sentrum møter Vårt Land venninnene Susanne Gøthe (22) og Kristina Haugen (22). De gjenkjenner guttepresset fra omgangskretsene de hadde i tenårene.

– Det var nok litt mer konkurranse blant guttene, så de begynte å ha sex tidligere, forteller jentene.

Susanne og Kristina tror det kan være farlig for ungdom å sluke all informasjonen de finner på internett.

– Det er mye feilinformasjon. På film fremstår sex helt feilfritt. Man kan lett få prestasjonsangst. Jo mer man snakker med venner og foreldre om sex så forstår man at det ikke er som i en Hollywood-scene.

At gutter som regel er sexsultne og jenter sjenerte, blir kontant avvist av en studentgjeng utenfor Høgskolen i Oslo.

– Jeg tror ikke gutter er så forskjellige fra jenter på dette området, men det er selvfølgelig ganske subjektivt, sier Lars Per Mathias (23), og får støtte fra Rebekka Strand (20).

– Det kommer nok an på hvilket miljø man er i og hva man tenker. Det kan være press både blant gutter og jenter, sier hun.

Mer åpenhet. Holte Follestad ved Sex og Samfunn forteller at det har blitt en mye større åpenhet for å snakke om seksualitet de siste årene. Åpenheten har både positive og negative sider.

– Media har skapt et bilde av et seksualisert samfunn. Mange kan bli frustrert og lei seg når de ikke passer inn i idealbildet som fremheves. Åpenheten kan gjøre ungdom redde, og de kan tro at de er de eneste som ikke har sex. Men åpenheten gir også mer kunnskap om sex. Dermed blir de bedre rustet til å ta gode valg. Dette betyr ikke nødvendigvis at de har mer sex, mener Follestad.

Når en ny uke er i gang, kommer mange angrende ungdommer til senteret Sex og Samfunn med historier fra helgen.

– Vi samtaler med dem og støtter deres opplevelse. Hvis en gutt ønsker å vente, snakker vi om hvorfor han føler press og hvordan han kan si nei på en god måte. Det handler ikke om å bli «mindre mann». Dersom ei jente føler seg plaget og trakassert, jobber vi med å bygge opp hennes selvbilde, forteller Follestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter