Nyheter

– Gutten er død

Mormor i sjokk og sorg.

– Jeg har fått bekreftet at gutten er død, sier mormoren til toåringen som ble tatt med av sin mor, en 24 år gammel bærumskvinne, til Syria i fjor høst.

Kvinnen i 40-årene forteller til Vårt Land at hun først fikk greie på at noe skulle ha tilstøtt gutten på mandag, etter at TV 2 først skrev om saken.

LES OGSÅ: – Tragedien kunne vært hindret

– Jeg fikk sjokk og sendte jeg melding til alle numrene jeg fant til personer som kjenner datteren min, forteller kvinnen.

Hun fikk ett svar.

– Jeg spurte om gutten var død, og personen svarte at «dessverre, det er han».

Omstendighetene rundt dødsfallet skal ha vært uklare, men det skal ha skjedd i Syria.

Fikk talemelding

Mormoren har ikke sett hverken datteren eller den lille gutten siden månedsskifte juli-august i fjor, og det siste hun hørte fra datteren var en talemelding for et par uker siden. I den meddelte datteren at hadde det bra og at hun håpet det var bra med alle hjemme.

Den lille gutten var mormorens første barnebarn.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er vondt og sjokkerende det som har skjedd. Hadde jeg visst mer om hvor de var, kunne jeg reist ned dit.

Kvinnen sier hun ikke vet hvordan datteren reiste ut av landet, om det var via Gardermoen eller andre steder.

Hun sier også at datteren hadde omsorg for gutten alene i Oslo, og at hun var på helsestasjon og at det gikk veldig bra da de var hjemme. Hun kjenner ikke til at barnevernet var i kontakt med datteren, men bekrefter samtidig at barnevernet har hatt kontakt med hennes familie tidligere.

– I Norge var alt normalt. Barnet var friskt. Vi kunne møtes til ramadan og i moskeen på fredagene, og så kjøre dem hjem til datteren min sin leilighet etterpå. Hun klarte det fint, helt alene, sier den fortvilte mormoren til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Barnevernet an fatte akuttvedtak

UD: – Kan ikke bekrefte

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), Veslemøy Lothe Salvesen, sier til Vårt Land at de ikke kan bekrefte at en norsk statsborger er død i Syria, ettersom UD mangler «legitime informasjonskilder» der.

– Gjør dere noe ekstra for å finne ut hva som har skjedd i denne saken siden handler om et barn?

– Jeg skjønner spørsmålet, ettersom det her dreier seg om et lite barn og ikke en som selv har valgt å trosse reiseråd og dra inn i dette området. Men selv om det her er et barn, strekker ikke våre arbeidsmetoder til i dette området, sier UDs talskvinne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stadig vanskeligere i Syria

Hun vil ikke si noe om noen har kontaktet UD med bekymring eller opplysninger om den angivelig omkomne gutten, men sier på generelt grunnlag at UD kan foreta selvstendige undersøkelser.

– Mennesker blir jo meldt savnet til politiet, men vi kan også foreta undersøkelser på eget initiativ og etter at å ha blitt kontaktet av mennesker som er bekymret for noen de ikke får kontakt med i utlandet. Det vi gjør da, er at vi bruker våre formelle eller uformelle nettverk, som opprørsgrupper. Men i Syria har det blitt færre og færre muligheter for oss å få informasjon. Det gjør at vi ikke kan bekrefte om norske statsborgere har dødd i Syria, forklarer Salvesen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter