Nyheter

Gule vil forby jøder å omskjære gutter

Lars Gule kritiserer Helse- og omsorgsdepartementet som vil lovregulere jøders og muslimers rituale.

Helse- og omsorgsdepartementets sendte i april ut et høringsnotat om rituell omskjæring av gutter. Formålet med lovforslaget er å sikre at rituell omskjæring utføres av kompetent person på en forsvarlig måte og at det finnes et tilgjengelig tilbud for de som ønsker inngrepet gjennomført. I høringsnotatet skisseres to ulike lovmodeller som det bes om høringsinstansenes synspunkter på.

Høringsfristen er satt til 3. oktober.

Utilstrekkelig. Lars Gule, forsker, forfatter og tidligere generalsekreyær i Human-Etisk Forbund kritiserer det han mener er utilstrekkelig prinsipiell drøfting av «en alvorlig krenkelse av barns fysiske integritet og livssynsfrihet».

Det er muslimer og jøder som praktiserer omskjæring av gutter i Norge.

I et innlegg på Dagsavisens nettsted Nyemeninger.no skriver Gule at det blir «fullstendig absurd når noen som faktisk kan argumentere rasjonelt og med medisinske argumenter, får nei på et ønske om omskjæring, mens man skal få innvilget omskjæring med henvisning til overtro, åpenbaring og tradisjon.»

- Diskriminering. Han legger til at dette «er en klar diskriminering av ikke-religiøse og rasjonelle tilnærminger til virkeligheten og en belønning av tradisjoner som videre fører overgrep i en eller annen guds navn.»

– Henvisning til religion og tradisjon er ikke en akseptabel begrunnelse for å gjennomføre det som HOD selv mener er et overgrep (om man altså ikke begrunner overgrepet med religion), skriver Gule.

Gule skriver at selv om det er en viss forskjell i skadeomfang som følge av omskjæring av gutter og jenter. Men han mener at inngrepet likevel reiser de samme prinsipielle spørsmål med hensyn til barnets livssynsfrihet.

– Foreldre har rett til å forvalte barns livssynsfrihet, men kan ikke forvalte denne friheten på en måte som krenker barnets fysiske integritet, går mot barnets interesser eller legger store begrensinger på barnets egen nåværende og særlig framtidige livssynsfrihet. Barnets livssynsfrihet skal utvides over tid, i takt med alder og modning. Derfor synes det å være i strid med menneskerettighetene generelt og barnekonvensjonen spesielt, i motsetning til hva HOD påstår, at foreldre med statens hjelp kan bestemme sitt barns livssynsidentitet irreversibelt gjennom en fysisk identitetsmerking som barnet ikke kan motsette seg, skriver Gule.

– Å hindre foreldre i å omskjære sine guttebarn gjennom et lovforbud, vil endre innholdet i både jødedom og islam i Norge. Men HOD legger med sitt forslag selv opp til endringer i disse religionens praksis, for departementets forslag innebærer at inngrepet skal skje under bedøvelse (hvilket ikke er vanlig praksis for jøder) og i umiddelbart etter fødselen (hvilket ikke er det vanligste blant muslimer, hvor omskjæring gjerne skjer helt opp mot 14-års alder), skriver Gule.

– Med andre ord handler ikke dette om at islam og jødedom må godta endringer. Det handler om hvor stor endringer som kan fastsettes gjennom lovverket.

Han mener at staten ikke skal «legitimere overtro og foreldede tradisjoner ved å legge til rette for eller bære kostnadene ved slike overgrep. Det er heller på tide med et forbud mot omskjæring av gutter.»

Støtter forbud. Tidligere har flere leger og Trond Markestad, leder i Rådet for legeetikk, gått inn for forbud.

– Friske spedbarn utsettes for både smerte og risiko for komplikasjoner helt unødig, sier Trond Markestad, leder for Rådet for legeetikk og professor i barnesykdommer. Markestad fikk, i august i fjor, støtte av Jan Helge Solbakk, som er professor i medisinsk etikk både ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: Forsvarer omskjæring av gutter

Generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd Norge forsvarte omskjæring av gutter.

– Man kan ikke sette likhetstegn mellom omskjæring av jenter, som er et klart overgrep, med noe som ledende helseorganisasjoner anbefaler. At man er uenige er greit, men dette utspillet er vanskelig å ta seriøst, sa Sultan til Dagsavisen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter