Nyheter

GPS-overvåket sjåfør har fått sparken

Fagforbundet varsler rettssak om ikke oppsigelsen trekkes tilbake.

I juli avslørte Vårt Land saken om søppelbilsjåfør Jørn Roar Rollstad som ble truet med sparken fordi arbeidsgiveren Avfallsservice mener han hadde skrevet overtid for pauser han ikke hadde rett på. Fire andre personer skal også ha fått krav om å betale tilbake penger for «urettmessig» overtidsbetaling. Ledelsen brukte satelittnavigeringssystemet GPS til å finne ut av forholdene. Alle de involverte ansatte nekter for at de har krevd ulovlig overtid.

LES MER: Truet med sparken etter GPS-overvåking

Rettssak. Fagforbundet lovet i juli å gå til rettssak hvis Rollstad fikk sparken. Når lederen av Fagforbundets kompetansesenter, Ole Gustav Haavold, får høre at Rollstad er sagt opp, er han krystallklar: Han lover rettssak om ikke arbeidsgiveren trekker tilbake oppsigelsen i et forhandlingsmøte som Fagforbundet først vil be om.

– Vi har en rettslig interesse både av å ivareta Rollstad som arbeidstaker og det prinsipielle i saken. Og for å få vite hvor grensa skal gå for å innføre kontrollsystemer over arbeidstakere, sier Haavold.

Fagforbundet vil ta saken til høyesterett om de må.

Var uvitende. Arbeidsgiverens advokat Anne Marie Due skal allerede 28. juni ha sendt Rollstad brev hvor han ble sagt opp. Men først i går ble tillitsvalgt i Avfallsservice, Trond Are Henriksen, klar over at Rollstad var oppsagt. Den beskjeden fikk han av Vårt Land.

Ifølge Henriksen ble Rollstad selv klar over oppsigelsen først for to dager siden. Han mottak den på e-post. Henriksen sa til Vårt Land at Rollstad ønsket å være i fred i går.

– Vi gransker hva som har skjedd nå. Jeg kan ikke si noe mer, sier tillitsvalgt Henriksen.

Fire sykemeldte. Tre av de fire som skal ha fått krav om tilbakebetaling, er også blitt sykemeldt som følge av GPS-bråket.

Daglig leder i selskapet, Sigleif Pedersen, bekrefter både oppsigelsen og de tre sykmeldingene.

– Men det er ikke snakk om å gi dem sparken, sier han uten å ville gå mer i detaljer i personalsaken.

Fagforbundet-leder Ole Gustav Haavold reagerer også på behandlingen av de fire andre som har fått tilbakebetalingskrav, hvorav tre er sykemeldte.

– Så vidt jeg vet, har det ikke kommet noe formelt krav om tilbakebetaling. Det er heller ikke grunnlag for det, og vi kan ikke akseptere at de skal trekkes i lønn. Arbeidsgiveren beskylder dem for dokumentfalsk og å stjele. Det er trakassering.

Første GPS-oppsigelse. Dette er sannsynligvis første gang i Norge at en ansatt har fått sparken etter at GPS-teknologi er brukt. GPS-en skulle Avfallsservice egentlig bruke for å sjekke om søppeldunker ble tømt, etter klager fra publikum. Men ledelsen har også brukt GPS-en til å sjekke om de ansatte hadde tatt for lange pauser.

De ansatte hevder på sin side at GPS-systemet ikke er bra nok og mener å kunne bevise at de antatt for lange pausene ikke var reelle pauser.

Datatilsynet mente i juli med bakgrunn i opplysningene de hadde da at GPS-overvåkingen trolig var ulovlig. Tilsynet ba firmaet om flere opplysninger.

I et svar til Datatilsynet som Avfallsservice sendte tirsdag, skriver firmaet at de mener at de ikke har brutt loven, og at intensjonen ikke var å overvåke de ansatte. Men de opplyser at de koblet opp GPS-en opp mot timelistene fordi de hadde fått konkrete tips om at noen av søppelbilene var sett parkert på andre steder enn de egentlig skulle vært, og at det var levert overtidstimelister på de samme dagene.

Ny rapport. Trine Lise Sundnes, LO-sekretær, som tidligere har sagt til Vårt Land at GPS-saken var en av de groveste hun hadde hørt om, skal i møte med Fornyingsdepartementet og Arbeidsdepartementet om personvern og overvåking på arbeidsplassen.

– Det er bra at Fagforbundet følger opp det de sa om å gå til sak, sier hun.

I morgen legger LO sammen med Fafo fram en rapport om personvern i arbeidslivet. I den er over 6.000 arbeidstaker spurt om hvilke holdninger de har til kontroll og overvåking i arbeidslivet, hvor utbredt det er og hvilke konsekvenser det har for arbeidsmiljøet.

Datatilsynet gransker. Etter at Datatilsynet har fått svar fra Avfallsservice, vil de nå ta kontakt med de tillitsvalgte.

– Det er for tidlig å konkludere, men det en kan si er at om bedriften hadde sjekket ansattes pauser som et generelt kontrolltiltak, ville det ikke vært lov, sier seniorrådgiver Christine Ask Ottesen.

Om man overfører problemstillingen til innsyn i e-post, skulle også arbeidsgiver ha involvert de ansatte før de sjekket, fortsetter Ottesen.

– Her må vi vurdere prinsipielt om den konkrete mistanken var så rimelig at de kunne sjekke dette. Men det vil uansett være problematisk fordi de ansatte ble forestilt at dette skulle brukes på en helt annen måte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter