Nyheter

'Gi for all del ikke EU økonomiprisen'

Fredspris er én ting, men mandagens nobelpris i økonomi må EU ikke få – og det aldri, mener to norske økonomer.

At EU er et handelssamarbeid står ikke veien for at EU fortjener fredspris, mener Karl-Fredrik Tangen, førstelektor ved Markedshøgskolen.

– Makten har alltid vikarierende argumenter. Nobel drev selv i våpenindustrien. Så det er i god nobelsk ånd å være dobbeltmoralsk, sier Tangen.

Men han og økonomiprofessor Olav Bjerkholt ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, er skjønt enige om én ting:

– EU må ikke få den såkalte nobelprisen i økonomi.

Mandag blir det kjent hvem som får den prisen.

– EU kunne trengt en økonom. Den økonomiske prisen er ikke etter Alfred Nobels testamente, men opprettet av den svenske riksbanken i 1968, og vinneren deltar på samme høytidigheter i Stockholm som nobelprisvinnerne.

– EU kunne trengt en økonom som var god nok til å fortjene nobelprisen. Men det har de ikke. Forsøkene på å løse den økonomiske krisen har ikke vært imponerende. Dette fører ingen steds, sier Bjerkholt.

Han mener nettopp de som designet strukturen for eurosamarbeidet sitter med mye av ansvaret for dagens krise:

– De overså alvorlige svakheter i systemet som ligger til grunn for krisen nå. De sentraliserte pengesystemet uten å gjøre noe med finanssystemet. Dette ble pekt på av økonomer. Men disse ble overkjørt av politikerne.

Bjerkholt ville «aldri tenkt på muligheten for å gi EU en økonomipris», fordi han understreker at en slik pris skal gis for å bidra i økonomisk vitenskap, og ikke etter praktiske økonomiske tiltak.

– Dum pris. Karl-Fredrik Tangen er også svært kritisk til økonomiprisen:

– Den belønner bare økonomer som tenker «slik som økonomer tenker». Når slike får prøve seg i virkeligheten, som vinnerne Scholes og Mertons hedge-fond, går det mot krise.

Han mener prisen dermed kun bidrar til å bygge troverdighet til økonomer og deres modeller. Konkret viser det seg når Erik Åsbrink, sønn til sentralbanksjefen bak prisen, får jobb i Goldman Sachs, banken som har gitt økonomiråd til Hellas.

– Prisen har styrket økonomenes makt på bekostning av ingeniørenes. Den har bidratt til blindhet for distansen mellom virkeligheten og de omfattende modellene som økonomene er så stolte av, mener Tangen.

Han understreker at EU heller ikke bør få denne prisen for økonomisk vitenskap.

– EU har med sin blanding av markedstenkning og byråkrativekst forsøkt å skape likevekt i økonomien. Slik lyder økonomenes råd. Prosjektet har vært å etablere felles valuta og standarder på alle områder. En slik totalpakke står i veien for å ta hensyn til hvor viktig det er at konkurrerende måter å organisere økonomien på, opererer side om side. Dette har vært innovasjonsdrepende, og det har ledet til at de store og gamle aktørene kan holde på i et Europa uten nyetableringer, forklarer Tangen

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter