Nyheter

Går ikke i kirken – satt salmefast

Kirkefremmede var en stor seergruppe da NRK sendte 
salmer 60 timer i strekk.

Som ventet var interessen for NRKs «Salmeboka minutt for minutt» størst blant dem som går i kirken, men nye tall som KIFO Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning har hentet inn, viser at seergruppen som sjelden eller aldri gikk i kirken var dobbelt så stor som de som går månedlig i kirken.

– Selv om bare 27 prosent av de som sjelden eller aldri går i kirken så på programmet, er de en så mye større gruppe en de som går oftere, forklarer Olaf Aagedal, forsker ved KIFO.

Om lag 750.000 av dem som går i kirken sjeldnere enn én gang i året fikk med seg salmesangen på NRK2. Totalen viser at over 40 prosent av befolkningen var innom sendingen i løpet av helgen.

LES OGSÅ: Kristen på sin egen måte

Korfest

Aagedal peker på mange årsaker til at konseptet ble en suksess også utenfor gudshusene.

– Salmene er en del av den nasjonale sangskatten. Mange har salmeminner knyttet til forskjellige livsfaser. Dessuten ble det korsangernes fest. Mange synger selv i kor, og de fleste kjenner noen som synger. Til slutt har jo sakte-TV-sjangeren fått stor oppmerksomhet, sier han.

På det sosiale mediet Twitter var salmesendingen det heteste temaet første helga i advent. Neste tema på lista var Brann, som få dager før var sendt til fotballens førstedivisjon. Over 2.500 meldinger ble sendt med emneknaggen #nrksalme.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forfatter Anne Holt, uttalt ateist, var innom sendingen og twitret i etterkant:

«Følelsen av å være norsk. Når man må holde ut de to siste salmene fordi alle sier at nå er de endelig ved veis ende,» skrev hun.

I en tekstmelding til Vårt Land skriver hun at hun ikke har noe å si om temaet utover det hun skrev på Twitter.

– Disse tallene er nye for meg, men jeg er overhodet ikke overrasket, svarer NRKs salmegeneral, Helge Gudmundsen. Det var han som hadde ideen til konseptet. I tillegg var han sentral i planlegging og gjennomføring av stuntet.

LES OGSÅ: Kristensen: – Utrolig salme-finale

Han forteller om enormt mange tilbakemeldinger både til NRK sentralt og til ham personlig, også fra folk som ikke til vanlig går i kirke og bedehus.

– Jeg personlig har fått 500 e-poster, brev, telefoner og tekstmeldinger. Det har ikke gått én dag siden sendingen uten at jeg har fått en tilbakemelding. Og nå begynner det å bli en stund siden programmet ble sendt, sier han.

Det som har gjort sterkest inntrykk på Gudmundsen, er de dype, gode samtalene han har hatt med seerne.

– Det har berørt meg dypt. Mennesker i vanskelige situasjoner, syke og i livskrise forteller at de fikk en inngang til adventstiden som de aldri trodde at de skulle få. De viser meg at salmene kan være en utstrakt hånd inn i menneskelivet.

LES OGSÅ: 2,2 millioner var innom salmemaraton på NRK

– Folkebevegelse

Oppslutningen blant dem som ikke er
kirkeaktive forklarer han med at NRK valgte å gå så bredt ut som de gjorde.

– Det ble ikke en kirkekonsert av kirkekor. Vi brukte også kor og solister utenfor kirkelig sammenheng. Det ble en folke­bevegelse. Når man visste at naboen var med og sang, måtte man følge med, sier han.

NRKs publikumsservice ­registrerer alle tilbakemeldingene de får, og salmesendingen fikk masse respons. Totalt fikk kanalen 562 henvendelser, de fleste ros. Til sammenlikning registrerte de 2.227 saker da Hurtigruten minutt for minutt ble sendt.

– Vinnersak

Olaf Aagedal i KIFO tror musikk vil bli stadig viktigere for å knytte kontakt med store grupper innenfor folkekirken.

– Dette er en vinnersak. Kirken er den eneste institusjonen som opprettholder allsangen som en viktig del av sin kultur. Det har en appell og fascinerer og fanger veldig, sier professoren.

Han har allerede registrert ­lokale varianter der menig-­heter samles for å synge gjennom en del av salmeskatten.

– Det illustrerer gleden ved å delta.

LES OGSÅ: Advarer mot å bli Human-Etisk Petimeterforbund

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter