Nyheter

– Gahr Støre legitimerer ytterliggående islam

Morten Høglund til kraftig angrep på utenriksministerens dialoglinje.

– At en norsk utenriksminister setter seg ned og snakker med Det muslimske brorskapet er ikke akseptabelt. Det gir legitimitet til grupper i islam som vi ikke ønsker å identifisere oss med. Det sa Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund under en debatt i Kristiansand i kveld.

Høglund møtte blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre og Troens Bevis-leder Rune Edvardsen i debatten. Den var et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, avisen Fædrelandsvennen, Universitetet i Agder og stiftelsen Agderforskning.

– Legitimitet. Høglund ga uttrykk for at dialog på politisk nivå bør begrense seg til dem «vi i bunn og grunn har felles verdier med».

– Når han setter seg ned og snakker med noen, er det en offentlig handling. Den blir lagt merke til både i og utenfor Egypt og brukt til å gi grupperingen legitimitet. Hvordan den dialogen foregår får vi derimot ikke greie på, uttalte Høglund.

Han stilte også spørsmål ved om det virkelig er snakk om en reell dialog.

– Det er krefter i Det muslimske brorskapet med holdninger vi ikke kan akseptere, som og vil bringe det egyptiske samfunnet inn på en vei som ligner mer på Saudi-Arabia enn på Tyrkia.

Frp-politikeren ble imøtegått av samtlige av de andre debattantene, som støttet Gahr Støre i at dialogen ikke må begrense seg til dem man er enig med. Rune Edvardsen påpekte at hans far fikk til en evangeliseringskampanje på Gaza etter et møte med blant annet Hamas.

Vil stille krav. Gahr Støre uttalte at det som skjer i den arabiske verden er like stort som det som skjedde i Øst-Europa da jernteppet falt.

– Da jeg ba ambassaden invitere en gruppe organisasjoner som representerte de som søkte frihet på Tahir-plassen i Kairo kunne vi ikke si at «de som befinner seg i det hjørnet vil vi ikke snakke med». Tvert imot må nettopp de holdes ansvarlig og få høre at de blir sett og stilt krav til, sa Støre.

Han mente en annen linje ville være å gjøre det samme som Egypts ekspresident Mubarak gjorde, nemlig å holde nede grupperinger med meninger man fant uakseptable.

– Det ville styrke dem og gjøre oss selv litt mindre kloke, sa han.

Gahr Støre påpekte også at han faktisk sitter i et panel med en fra Fremskrittspartiet som har meninger han ikke identifiserer seg med.

– Hvis jeg hadde sagt at hans meninger kjenner jeg fra før, han vil jeg ikke møte, da ville jeg sende ut helt gale signaler, sa Støre og høstet applaus fra salen.

– Mye til felles. En av de andre debattantene, den norsk-tyrkiske filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen, uttalte det var viktig at dialogen og formidlingen ikke bare omfattet de mest ekstreme.

– Kristendommen og Islam har det samme opphavet. Vi har utrolig mye felles. Hvis vi fokuserer på våre felles verdier kan vi bygge broer, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter