Nyheter

Fullsatt kapell tok farvel med Jo Benkow

– En stolt jøde og en av vår generasjons mest betydningsfulle nordmenn, sa overrabbiner Michael Melchior.

Kapellet var fullsatt da venner, kolleger, trosfeller og familie onsdag var samlet på Den jødiske gravlund på Helsfyr i Oslo for å ta farvel med tidligere stortingspresident og Høyre-politiker Jo Benkow.

SE BILDER: Jo Benkows siste reis

Det politiske Norge. Benkow tilbrakte sine siste dager på Diakonhjemmet Sykehus i Oslo, der han natt til lørdag sovnet stille inn med sine kone Annelise Høegh ved sin side.

Stortingspresident Dag Terje Andersen, Stortingets direktør Ida Børresen, tidligere statsminister Kåre Willoch og Oslos ordfører Fabian Stang var blant de mange som var til stede under den enkle seremonien, der ingen kranser var lagt ned eller blomster satt fram, kun tente stearinlys pyntet kapellet.

Trosfeller av Benkow åpnet seremonien med å lese bønner før overrabbiner Michael Melchior i Det mosaiske trossamfunn holdt gravtale.

LES MER: Jøden som ble samlingspunkt

– Intet vissere. – Intet er vissere for mennesket enn døden, og intet uvissere enn dødens time, sa Melchior, som tok for seg Benkows jødiske bakgrunn og liv – et liv som brakte ham helt til topps i politikken, blant annet som Høyre-leder – og deretter som stortingspresident i to perioder fra 1985 til 1993.

Melchior leste også opp en hilsen fra forfatteren og filosofen Elie Wiesel.

– Vi er takknemlige over å ha kjent Benkow. En stolt jøde og en av vår generasjons mest betydningsfulle nordmenn, sa Melchior.

Bekostes av Stortinget. Benkows begravelse bekostes av Stortinget, en æresbevisning Stortinget har vedtatt å tilkjenne alle stortingspresidenter.

Etter begravelsen onsdag vil det bli holdt minnestund for Benkow på Hotel Bristol, der stortingspresident Dag Terje Andersen, kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), Holocaustsenterets direktør Guri Hjeltnes og Benkows partifeller, Per-Kristian Foss og Høyres leder Erna Solberg, er blant talerne

– Vidsynt og romslig. Benkow er blitt karakterisert som en vidsynt, romslig og debattglad politiker, med respekt og åpenhet også for motspillere. Han var kjent for sin lune væremåte og sin kamp mot antisemittisme.

Under andre verdenskrig flyktet han til Sverige hvor han tok examen artium før han dro til Storbritannia og deretter til Little Norway i Canada hvor han utdannet seg som jagerflypilot. Han tjenestegjorde som fenrik i luftforsvaret. Benkows far og bror kom etter hvert også til Sverige, men kvinnene i familien ble igjen i Norge.

Høsten 1942 ble kvinnene og de gjenværende barna deportert og drept i Auschwitz.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter