Nyheter

Frykter for barnas helse i kommunale bygårder

Gårdene er fulle av mugg, råte og fukt, og sprøytespisser ligger strødd. Nå reagerer foreldre i ny undersøkelse.

Foreldre til barn som vokser opp i kommunale leieboliger, frykter for barnas sosiale liv og helse.

Fembarnsfamilier som bor i treromsleiligheter. Barn som ikke får sove eller gjøre lekser, fordi de blir forstyrret. Foreldre som frykter for barnas helse, og konsekvensene av å vokse opp i gettolignende nærmiljøer med rusmisbrukere, alkoholikere og psykisk syke mennesker. Slik beskriver flere barnefamilier i Oslo sin egen boligsituasjon, i en kvalitativ undersøkelse foretatt av Forskningsstiftelsen Fafo. Fellesnevneren er at alle familiene leier bolig i kommunale bygårder, og mange av dem er ikke-vestlige innvandrere.

Bygårdsgettoer. – Det er fukt og sopp i boligen. Badet er verst, men også sopp og råte i to soverom. Det er trekk, og vi har måttet tape alle dørterskler fordi ungene fikk flis i bena av å gå på dem, forteller en av foreldrene i undersøkelsen.

– Det er mye folk som sliter i gården og i området. Jeg holder meg inne på kvelden, forteller en annen.

Utrygghet, konsentrasjon av sosiale problemer, dårlige levekår og skoler med svært høy andel elever med ikke-vestlig bakgrunn påvirker barnas muligheter for å lykkes i det norske samfunnet, mener foreldrene.

Protesterer. Leah Olafsen er gårdsstyreleder i den kommunale bygården Dannevigsveien 7 på Sagene. Olafsen har selv barn, og nikket gjenkjennende da hun leste konklusjonene i Fafo-undersøkelsen.

– Fordi portene inn til bakgården ikke kan låses, kommer det ofte ubudne gjester hit. De ødelegger uteområdet, eller legger igjen sprøyter og lignende i kjelleren. Det er ikke trygt for barna å leke her, forteller hun, og viser fram knuste vinduer, forsøplede oppganger og kjellere full av mugg og sprøytespisser.

Privatutleie verre. – De som er mest bekymret for nærmiljøet er de som bor kommunale bygårder, hvor det ofte er en opphoping av mennesker med lav inntekt, rusproblemer og psykiske lidelser. De som leier kommunale boliger i ordinære bomiljøer er mye mer fornøyde, forteller forskningsleder i Fafo, Inger Lise Skog Hansen, som sammen med Bjørn Lescher-Nuland har intervjuet familiene.

De fleste av informantene er ikke-vestlige innvandrere. Hansen forteller at flere av dem har prøvd å leie i det private markedet, men opplever det som et dårligere alternativ.

– Mange har møtt useriøse utleiere uten skikkelige kontrakter, og mye skralere boligstandard. De ender opp med å måtte flytte ofte, noe som skaper utrygghet, påpeker hun.

Forventer god standard. Mandag gikk jurister fra Norsk senter for menneskerettigheter ut og advarte om at Norge står i fare for å bryte menneskerettslige forpliktelser om boligrettigheter. Tidligere i høst avslørte Vårt Land at Oslo kommune siden 2004 har tatt ut over én milliard kroner i utbytte fra boligselskapet Boligbygg, til tross for et vedlikeholdsetterslep på 1,4 milliarder. Derfor holdt beboerne i Dannevigsveien 7 en protestmarkering i forrige uke.

– Vi betaler gjengs leie, og må kunne forvente god standard - selv om det er kommunen som er utleier. Isteden må vi betale for reparasjoner selv, og godta at det ser helt forferdelig ut her, kritiserer Olafsen, som av kommunen blir bedt om å smøre seg med tålmodighet.

– Det er ingen tvil om at vi har utfordringer, og det er ingen tvil på at vi har forbedringspotensiale. Det går kanskje ikke så fort, men vi er i alle fall på riktig vei, kommenterer boligbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V) til NRK Østlandssendingen.

Politiske råd. Hansen mener Fafo-undersøkelsen sier noe om hvor viktig det er å tenke på boligpolitikk som en del av velferdspolitikken. På bakgrunn av studien har forskerne følgende råd til politikerne:

* Boligforhold bør i større grad inkluderes i strategier for sosial inkludering og utjevning av levekår.

* Boligforhold bør få større oppmerksomhet i integreringspolitikken.

* Boligforhold og nærmiljøkvaliteter bør vies større oppmerksomhet, for å hindre sosial reproduksjon av ulikhet for barn som vokser opp i inntektsfattige familier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter