Nyheter

Frykter abort når barnet har «feil kjønn»

En test som viser fosterets kjønn i syvende uke fås kjøpt på nettet. Ola Didrik Saugstad er svært kritisk.

Sju uker ut i svangerskapet kan testen Pink or Blue fortelle om barnet blir en gutt eller jente. I Norge er det ikke tillatt å opplyse om barnets kjønn før etter tolvte svangerskapsuke. Nå kan de bestille kjønnstest over nettet.

Flere aborter. Direktør Sissel Rogne i Bioteknologinemnda er lite begeistret for testen.

– Slike tester bidrar til at flere tar abort på grunnlag av kjønn. Bare det at folk vet at testen finnes på nettet, fører til at mange vil kaste seg over den. Folk vil opplagt google og se etter slike tester av flere grunner.

Rogne har tidligere advart om at par drar til Sverige for å ta abort etter å ha fått vite barnets kjønn etter tolvte uke. I Sverige er abortgrensen på 18 uker.

Flere grunner. – Hvem velger abort på grunnlag av kjønn?

– De som er spesielt opptatt av å få et barn med et bestemt kjønn, som eksempelvis har flere jenter eller gutter fra før. De kaller det kjønnsbalansering. Det er kulturelle forskjeller. Noen grupper av ikke-vestlige innvandrere velger abort fordi de har flere jenter fra før og ønsker seg en gutt.

Men det er også andre grunner til å benytte seg av en kjønnstest i syvende uke, understreker Rogne.

– Noen er nysgjerrige på å vite hva slags barn de får uten planer om abort. Andre ønsker å ta abort hvis barnet har feil kjønn når en forelder er bærer av en kjønnsbundet sykdom, det vil si genetisk sykdom som skyldes feil på kjønnskromosomene, sier Rogne.

Usikker test. Generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad i Menneskeverd mener abort på grunnlag av kjønn ikke er den største utfordringen i Norge.

– Tidlig blodprøve kombinert med ultralyd i uke tolv der man leter etter kromosomfeil er en større utfordring i vår del av verden, mener hun.

Hun understreker at testen ikke er anbefalt av fagfolk, fordi sikkerheten i svaret er på 80 prosent.

– Jeg er veldig skeptisk til reklame for tester som ikke holder mål og ikke anbefales av helsepersonell, sier Skjeggestad.

Har advart. Professor i barnemedisin ved Universitetet i Oslo, Ola Didrik Saugstad, sier at han i lengre har advart mot at denne typen tilbud blir tilgjengelig for folk flest.

– Jeg er pessimistisk når det gjelder denne utviklingen. Personlig går jeg inn for å forby slike tester i Norge, men jeg tror det er veldig vanskelig å hindre at de tas via utenlandske nettsteder, sier han.

Saugstad tror ikke det er så lenge før man kan tilby informasjon om lettere misdannelser, om barnet er disponert for sykdommer senere i livet, samt egenskaper ved barnets utseende, som hår- og øyefarge.

Bevissthet i Norge. – Heldigvis har vi en langt høyere bevissthet om problemene ved dette i Norge enn i mange andre land. Det skyldes at debatten om bioteknologi har vært mer levende her enn i Sør- og Øst-Europa, hvor mange overhodet ikke stiller spørsmål ved mange av disse teknikkene.

– Ønsker norske foreldre å ta abort på grunnlag av kjønn eller utseende?

– Nei, ikke «folk». Men noen grupper kan være åpne for dette. Og for utviklingens skyld vil være avgjørende at vi både har en lovgivning som signaliserer hvilken holdning samfunnet har til dette, og at debatten holdes levende. Her har både politikerne og andre opinionsdannere et stort ansvar, sier Saugstad.

DEBATT

Følg debatten på vl.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter