Politikk

Frp med kaldere følelser til sentrum

I høst beklaget Per Sandberg (Frp) at sentrum ikke ville inn i regjering. Nå er det gjerne like greit.

I helgen holdt Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Gardermoen. For først gang er partiet i posisjon og helgen ble brukt til å diskutere gjennomslaget til nå.

Før Frp gikk i regjering var det historiske sonderingssamtaler mellom alle de fire partiene på ikke-sosialistisk side. Den gang beklaget nestleder i Frp, Per Sandberg, at de ikke klarte å danne en flertallsregjering sammen. Nå er bildet et annet.

– I fjor høst beklaget jeg sterkt at KrF og Venstre ønsket å stå utenfor. Nå er jeg ikke så sikker på at jeg beklager dette lenger, sier Sandberg til Vårt Land.

LES OGSÅ: Regjeringen innfører aktivitetsplikt for sosialhjelp

Skulle være positiv. Han sier dagene i Nydalen var preget av «en fantastisk dialog med KrF og Venstre». Den tonen har ifølge Sandberg kjølnet i etterkant.

– Det jeg etterlyser nå er mer av den positive tonen og dialogen vi hadde da vi satt og forhandlet. Mest Venstre har brukt store ord og karakteristikker, sier nestleder og stortingsrepresentant Sandberg før han fortsetter:

– I utgangspunktet skulle vi være konstruktive overfor hverandre. KrF og Venstre må vurdere hvilke slagside samarbeidet får hvis de presser igjennom upopulære saker for oss.

LES OGSÅ: Ber Frp glede seg over seire

– Kvesser kniver. I samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre heter det: «Dersom Venstre eller KrF ønsker å gå inn i regjeringen Solberg, så har samarbeidspartiene en positiv holdning til dette».

– Håper du Høyre og Frp styrer alene resten av perioden?

– Under forhandlingene i Nydalen var vi opptatt av å gi og ta. Nå synes jeg KrF og Venstre kvesser kniver hele tiden. Men alt kan endre seg. Vi har sikkert også mer å gå på for å få til en god dialog, sier Sandberg.

– Har sentrum fått for mye innflytelse til nå?

– Ikke for mye, men de har vært dyktige. De har fått mye på bekostning av Fremskrittspartiet. Lofoten og Vesterålen er ett eksempel. Vi har også gitt veldig mye på asyl- og klimaområdet.

– Er du bekymret for at sentrum kan være en brems fremover?

– Ja, men det er litt opp til oss som sitter i regjering om vi lar dem være en bremse, sier Sandberg.

Hagen urolig. Tidligere partileder Carl I. Hagen var også til stedet under landsmøtet i helgen. Han mener Frp har fått til mye og at partileder Siv Jensen kan skryte med «god samvittighet». Likevel er sentrumspartienes innflytelse en bekymring.

– Hvis det er noe jeg er urolig for fra min posisjon på sidelinjen, er det den innflytelsen som gis Venstre og KrF. Disse to må ikke få hindre regjeringen i å legge fram populære forslag, sier Hagen til NTB.

– Må være tålmodig. Lokalpolitiker Eva Kristin Andersen har tidligere samarbeidet med Venstre og KrF da hun satt som ordfører i Fredrikstad.

– Fra min tid som ordfører syntes jeg samarbeidet med sentrum fungerte veldig godt, sier Andersen.

Hun understreker likevel at det alltid er en utfordring å gi og ta.

– Det er viktig at regjeringen får frem alle de sakene vi vinner og at vi som lokalpolitikere er tålmodige, sier hun.

– Lite demokratisk. Men fra talerstolen kom det også advarsler mot å gi for mye og kompromisse med Frps politikk. Ida Gårseth Hov, politisk nestformann i Troms FpU, var meget kritisk til at regjeringen ikke åpner for å konsekvensutrede oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og Senja.

– Det at Venstre og KrF med til sammen 10 prosent oppslutning kan få så stor makt over store og avgjørende oppgaver føles veldig lite demokratisk og i hvert fall ikke rettferdig, sa Hov og fortsatte:

– Men det er ikke tvil om hva vi i Frp skal kjempe for fremover, vi skal kjempe for hver eneste oljedråpe i disse områdene. Vi skal ikke la oss vippe av pinnen neste gang. Vi må aldri, jeg gjentar aldri, godta varig vern av disse områdene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk