Nyheter

Frp fester maktgrep med billige folkesaker

Jevne dryss av alkohol-saker og andre populære frierier kan bety mer for Frps suksess i regjering enn tunge blå reformer om skatt og arbeid.

– Egentlig imponerende, sier valgforsker Anders Todal Jenssen, om det som nå kan fremstå som en strategi mot slitasje og dårlig bakkekontakt i regjeringsapparatet.

Siden Frp havnet i regjering, har partiet nemlig fra første stund servert det noen litt nedsettende kan kalle «typiske Frp-saker»: Utspill til grunnfjellet, med ingredienser av alkohol, bil – og fart!

– De små, enkle, frihetssakene kan ofte være de viktigste for oss, sier Gjermund Hagesæter – parlamentarisk nestleder i Frp.

Klokken 12.00 i går kunne både Frp-statssekretær Bård Hoksrud og bilister i Østfold, Vestfold og Telemark triumfere: Hoksrud innførte 110 kilometer i timen på lange motorveistrekninger der. Men det handler om mer – en hel serie grep.

LES OGSÅ: Vil åpne for «nøktern og faktabasert informasjon» om alkohol

Amcar og båt. Vårt Land har gjennomgått Frps egne pressemeldinger og regjeringens informasjonslister. Fra Frp og Høyre overtok styringen har partiet servert en rikholdig meny av folkelige endringer: Billigere amerikanske biler, billigere båtmotorer, billigere parkeringsbøter, fjerning av enkelte bomstasjoner.

Flere av grepene har havnet i skyggen av de store Frp-endringene: Kutt i formueskatt, arveavgiften de fjernet sammen med Høyre og en av ukens store saker: Frp-minister Robert Erikssons opplegg for endringer av arbeidsmiljøloven.

Skaper glød. Valgforsker Todal Jensen tror at rekken av «små» frihetsseiere på Frps kjerneområder vedlikeholder glød hos kjernevelgere:

– Frps styrke i valg er ikke basert på markedsideologi, men på at partiet treffer velgere som irriterer seg over forskrifter og har holdningen: «Jeg har lyst til – men får ikke lov!». I det store bildet betyr ikke denne rekken av saker all verden for regjeringen, men for velgerne er det et hyggelig «takk for sist», sier Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim.

Han tror Frp kan få det mer krevende i møtet med velgerne fremover. Spesielt i saker som handler om Nav og arbeidsminister Erikssons endringer i arbeidslivsordninger. Dessuten vil nok landbruksminister Sylvi Listhaug få tyn fra Distrikts-Frp i lang tid, tror Todal Jenssen.

– Men denne serien av populære hverdagssaker er en motvekt, mener valgforskeren.

Fortellinger. – Så det er taktisk lurt av Frp å forsyne velgerne med jevnlige, folkelige forenklinger?

– Helt klart. I det store bildet sender de brev til velgerne deres med historier de liker. Det er fortellinger om at Frp står for en fleksibilitet.

– Som buffer mot mulig regjeringsslitasje er Frp som tidligere protestparti kanskje avhengig av dette?

– Ja. Dette er egentlig veldig godt strategisk tenkt. For egenlig koster det partiet lite.

Svært mange av sakene er billige i ordets riktige forstand: Prisen for å gjennomføre dem er svært lav sammenlignet med å jakte velgere med den rødgrønne resepten om nye – gjerne dyre – velferdsgoder.

Folkelig forkjemper. Frps parlamentariske nestleder og finanstalsmann Gjermund Hagesæter har sittet på Stortinget siden 2001. Helt til Frp fikk regjeringsmakt i 2013 har han vært en utrettelig forkjemper for å fremme folkelige hverdagssaker.

Han presset på de rødgrønne for å få delt årsavgiften på bil i to betalingsterminer – fordi eldre og syke med dårlig betalingsevne slet med summen. Hagesæter sto også bak et av partiets mer spektakulære forslag i sin tid: Gi nordmenn et kredittkort på 18.000 kroner hver fra Oljefondet – til bruk i utlandet.

Vårt Land besøker ham med oversikten over de folkelige sakene. Fra sin nye post i Frps stortingstopp snakker han varmt om partiets måte å markere seg på.

Smått virker. – Hvor viktige er et jevnt dryss av denne typen forenklingssaker?

– Veldig viktige. Hver og en kan virke små. Men gjennomslagene blir i sum merkbare. Vi gjør jo hverdagen enklere for folk. Tar vi mange slike skritt, beveger vi oss et stykke.

– Kan slike saker skaffe vel så mye godvilje i velgerland som de store skattekutt-sakene?

– Ja, jeg tror det, sier Hagesæter og sjekker ut Vårt Lands oversikt:

– Summen av alle slike små saker er viktig for oss. For velgerne er det et oppgjør med alt det folk «inne i Oslo» bestemmer. Og her viser vi oss som annerledes – selv om vi sitter i regjering, sier Hagesæter.

Hans erfaringer er at miljøer som spiller poker eller kjører amcar har større politisk bredde enn folk tror. Forenklinger har stor appell.

«Harry-politikk». Når Frp likevel fremmer jevnt med saker som liberaliserer alkoholpolitikk og bilpolitikk, dukker fort kritiske karakteristikker som «harry-politikk» opp.

– Skaper ikke dette klassisk karikatur-stempling av Frp?

– Budskapet går bredt hjem. Jeg har registrert at også SV-ere gleder seg over taxfree-forslaget vårt.

– Hvor bevisst er det at dere krydrer med lette saker innimellom tyngre hverdagspolitikk fra regjeringsapparatet?

– Vi har jo snakket om disse tingene til velgerne. Så dette er fotavtrykk av noe vi har lovet. Jeg er glad for at vi har fått til så mye, svarer Hagesæter.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter