Klima

Frp får ikke delta i klimasamtaler

Urealistisk å komme til enighet så lenge de er med, mener Ap.

Et bredt klimaforlik på Stortinget er fortsatt en mulighet, men Frp er utelukket fra prosessen. Partene fra 2008-forliket gjenopptok kontakten onsdag.
Aps parlamentariske leder Helga Pedersen sier det er dårlig med tid og at de rødgrønne vil fortsette med de partiene det kan være mulig å nå fram med.
– Frp-sporet er uttømt. Vi har prøvd å få til noe med alle sju partier. Det brukte vi hele forrige uke på. Til slutt måtte vi bare fastslå at det ikke var mulig. For oss er det ikke en opsjon å gjenoppta samtaler med Frp, sier Pedersen.
Høyres leder Erna Solberg har en annen versjon av det som er skjedd.
– I forrige uke fikk Høyre skylden for bruddet. I dag skylder de rødgrønne på Frp. Det står ikke til troende. Sannheten er at alle de fire partiene forhandlet som blokk. Vi strakte oss langt for å oppnå enighet på tvers av alle partier, sier Solberg.

Siste forsøk. Ap anser det mer realistisk å få til et forlik med partnerne fra 2008, derfor gjøres det et siste forsøk med dem.
Invitasjon til ny kontakt kom fra de rødgrønne tirsdag kveld. Solberg reagerte på at Frp ikke var invitert og kalte det smålig av regjeringspartiene.
– Vi fikk en invitasjon som ekskluderte ett av partiene. Det er åpenbart at de rødgrønne setter spill og frykt for borgerlig enighet foran klimapolitikk og tiltak som virker. Det er skuffende og useriøst, sier Solberg.
Selv om Frp var utestengt fra prosessen, møtte Høyre og de to andre opp til sondering. Solberg sier at Høyre ønsker et bredest mulig forlik, men at regjeringen har vist liten eller ingen vilje til å komme de borgerlige i møte.
Frp er på sin side skuffet over at Høyre, KrF og Venstre aksepterer at nye møter om et mulig forlik skal skje uten dem. Parlamentarisk nestleder Ketil Solvik-Olsen avviser Pedersens snakk om et eget Frp-spor og presiserer at de fire borgerlige har forhandlet sammen som en blokk.

Spill. Pedersen avviser påstander om at det hele er et politisk spill for å holde Frp utenfor og for vanskeliggjøre et nærmere klimasamarbeid mellom Frp og Høyre som ledd i et regjeringsskifte etter valget neste år.
– Vi er opptatt av klimaet og driver ikke politisk spillfekteri. De rødgrønne anser det fortsatt mulig å komme fram til enighet med de tre partiene vi har samarbeidet med før på borgerlig side, sier Pedersen.
KrF-leder Knut Arild Hareide er behersket optimist.
– Vi har snakket både prosess og innhold. Hva som videre vil skje, blir avklart i løpet av dagen. Kontakten er ikke brutt, men heller ikke fullt ut gjenopptatt, sier han.
De parlamentariske lederne fra de tre opposisjonspartiene presenterte på møtet sine merknader til innstillingen om regjeringens klimamelding.
Det er nå opp til regjeringspartiene å vurdere om dette kan gi grunnlag for å gjenoppta forhandlinger om et forlik, etter at de havarerte sist fredag. Innstillingen skal etter planen avgis torsdag og debatteres i salen mandag 11. juni.

Sondering. – Nå har vi hatt et avklaringsmøte for å se om det er grunnlag for å snakke videre på den måten vi har foreslått, med de seks partiene rundt bordet. Vi er kommet dit hvor vi kan legge fram politiske forslag for de tre, så får vi ta det derfra, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Frps parlamentariske nestleder Ketil Solvik-Olsen sier han både er skuffet og overrasket over måten dette utvikler seg på. Onsdag måtte han kommentere klimasaken på gangen utenfor Statsrådssalen, der de øvrige drøftet den videre prosessen.
– Vi har vist vilje til å komme de andre i møte på borgerlig side. Derfor burde de fire partiene stått skulder ved skulder. Nå ser det ut til at vi får en reprise av det som gikk forut for 2008-forliket. SV forsøker å dyrke myten om at Frp ikke har noen klimapolitikk og er imot alle CO2-kutt. Det er helt feilaktig, sa Solvik-Olsen. (©NTB).

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima