Nyheter

Frikirken vil vurdere omstridt kjønnsliste på nytt

– Dersom dette oppfattes stigmatiserende, ikke frigjørende, da har vi bommet, sier synodeformann Jarle Skullerud.

Les hele kjønnslisten på side 47 i temaheftet «Mann og kvinne» hos Frikirken.no.

Vårt Land har i en serie artikler før jul og nå i mars rettet oppmerksomheten mot kvinners stilling i kristne miljøer.

Torsdag fortalte pastor Linn Sæbø om hvordan hun opplever at hersketeknikker og stereotypier i holder kvinner nede i frikirkelige miljøer.

LES SAKEN: Klappet på kinnet og kalt «lille venn»

– Trist å lese

Jarle Skullerud er synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke, det største lutherske trossamfunnet i Norge etter Den norske kirke, med 21.500 medlemmer.

– Jeg synes det er trist å lese at våre kvinner opplever at de møter motstand i våre organisasjoner. Det Linn Sæbø har opplevd er rett og slett uakseptabelt, sier Skullerud til Vårt Land.

43-åringen har vært øverste leder i Frikirken siden november i fjor, og forteller at likestilling og kvinners plass i kriken er en prioritert oppgave fremover.

– Da Vårt Land skrev om hvordan kvinner opp å jobbe i kristne miljøer og organisasjoner før jul, bestemte vi oss for å inkludere dette i vårt arbeid med å refokusere og fornye våre kjerneverdier.

LES OGSÅ: – Kvinner oppfattes fortsatt som annenrangs

Opprør mot menn usunn femininitet

Frikirkens temahefte «Mann og kvinne» er blant verdimaterialet den forholdsvis ferske synodelederen har arvet. Heftet ble forfattet i 2010 og inneholder blant annet en liste over sunne og usunne (falne) maskuline og feminine egenskaper.

«Sans for skjønnhet. Sans for kunst, blomster, farger, former, fine klær, pene mennesker» er en sunn feminin egenskap. «Kjærlighet til frihet» og «besluttsomhet» er også sunne egenskaper, men de er maskuline.

Usunn femininitet kan, ifølge listen, komme til uttrykk gjennom «opprør (særlig mot menn, viser forakt)».

LES OGSÅ: Berit Aalborgs kommentar: «Kristelige mannskulturer»

– Vil se nærmere på listen

På spørsmål om heftet bør ses på som et historisk dokument, eller fortsatt være et referansedokument for Frikirken, svarer Skullerud uten å konkludere:

– Det er mye bra i det heftet, men denne lista tror jeg det er noe vi skal se nærmere på, sier Jarle Skullerud til Vårt Land.

– Hvorfor vil dere se på den?

– Listen i heftet forsøker å si noe om feminine og maskuline sider, ikke om menn og kvinner. Personlig tenker jeg at dersom dette likevel oppfattes stigmatiserende, ikke frigjørende, da har vi bommet. Derfor ønsker jeg at vi skal se på dette på nytt.

LES OGSÅ: – Uvaner kan endres

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kritisert tidligere

Temaheftet «Mann og kvinne» har også tidligere blitt kritisert for å være et lite fruktbart bidrag til likestillingsdebatten i kirken.

– Jeg synes ikke dette er et godt utgangspunkt til en bred drøfting i vår kirke om hvordan Bibelens ord om mann og kvinne skal forstås i vår tid, sa daværende nestleder Leif Gunnar Sandvand i synodestyret til Vårt Land i 2011.

Du kan se hele listen over sunne og usunne mannlige og kvinnelige egenskaper i bildet øverst i denne saken eller på side 47 i temaheftet «Mann og kvinne» hos Frikirken.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter