Nyheter

Frelsesarmeen i Nederland roser heroinutdeling

Willelm Pols fra Nederland får heroin av kommunen og synes han har fått et bedre liv. – Dette kan vi anbefale til Norge, sier frelsesarmetopp.

Utenfor sykehuset GGD i Amsterdam står 47 år gamle Willem Pols. Han er på vei inn for å få dagens dose med heroin, kjøpt og betalt av kommunen.

– Jeg har drevet med heroin siden jeg var 14 år gammel. Da solgte jeg stoffene på gata og måtte stjele for å overleve økonomisk. Etter at jeg kom inn i dette systemet er livet mitt blitt bedre. Jeg gjør ikke lenger noe kriminelt og jeg klarer å ta vare på meg selv, forteller Pols.

Han får støtte av Harm van Teijlyngen, finansdirektør for sosialtjenesten til Frelsesarmeen i Nederland.

– Dette fungerer veldig bra i Nederland. For en liten gruppe mennesker er behandling med heroin absolutt siste utvei. Heroinprogrammet har vært en suksess, sier van Teijlyngen via en tolk.

Han leder mer enn 5.000 ansatte. En stor andel av dem møter daglig en rekke rusmisbrukere over hele landet.

Vil åpne opp. Siden 1998 har Nederland tillatt såkalt heroinassistert behandling, altså en mulighet for å kunne motta doser med heroin. Denne behandlingen blir tilbudt tunge rusmisbrukere som har fått som medisinsk diagnose at avrusning ikke lenger er mulig.

Hadde Pols bodd i Norge ville han trolig blitt tilbudt stoffet metadon. Man kan riktignok sette lovlige heroinsprøyter på godkjente sprøyterom, men man må skaffe stoffene selv. Fredag kom det fram at helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) nå ønsker å åpne opp for at man også skal kunne røyke heroin på disse rommene, fordi faren for overdose ved røyking av heroin er minimal sammenlignet med ved sprøyte.

Menneskeverd. Heroin over disk er ikke noe som tilbys til alle nederlendere. Man må man ha en henvisning fra lege og bli sjekket på ulike vis før man kan få behandlingen. Selve heroinen blir gitt på kommunale klinikker, som GGD. Stoffene må konsumeres innendørs, så man ikke skal kunne selge dem videre.

– Det er en sykepleier til stede som passer på at sprøyter settes korrekt og at man ikke får overdoser. Rommet er rent og sprøytene er alltid nye, forteller van Teijlyngen.

Formålet er at man over tid kan kutte ned dosene. Finansdirektøren understreker likevel at Frelsesarmeen er motstandere av alle former for rus og at de selv ikke deler ut narkotiske stoffer. De tilbyr derimot husrom og ulike avrusningsprogrammer til brukere, parallelt med myndighetenes heroinprogram.

– Brukerne opplever at de får et roligere og mer meningsfylt liv med større menneskeverd. Dette er mennesker som over flere år har vært jaget og presset i kampen for å få tak i stoff. Nå får de stabile rammer, og noen jobber til og med i arbeidsprosjekter. De bruker livet til noe konstruktivt og er til nytte for samfunnet, forklarer van Teijlyngen.

Har andre tilbud. Harm van Teijlyngen beskriver muligheten for å kunne motta heroin som et bevis på at myndighetene «har tatt tak» i ruspolitikken.

– Vil du anbefale en lignende ordning i Norge?

– Ja, det vil jeg, basert på det vi har erfart i Nederland. Men i den anbefalingen hører det med en hel pakke: For det første må man ikke kutte ut informasjonsprogram i skolene for å opplyse om farene. For det andre må man forsikre at dette tilbys kun i tilfeller der det ikke finnes annen utvei. For det tredje må man samtidig tilby tilpasset botilbud i en institusjon for denne brukergruppen, slik at rusmisbrukerne kan leve rolig og slippe å tenke på å finne tak over hodet.

– Gir dere opp troen på brukerne når dere anbefaler heroinbehandling?

– Nei. Vi har en rekke andre rusfrie tilbud. Døra står alltid åpen og vi vil prøve å få dem på rett spor. Man gir ikke opp, men man gir dem et liv med menneskeverd. De skal slippe å kave, men heller bruke hverdagen på noe positivt, slår van Teijlyngen fast.

Vanlig liv. Utenfor klinikken GGD haster folk ut og inn, som om de skulle på butikken. 42 år gamle Stephan Aukes er overrasket når han får høre at man i Norge kun kan få metadon.

– Det er leit å høre. Programmet har fungert bra for meg. Før handlet livet mitt bare om heroin og å skaffe nok penger til stoff. Nå handler livet om andre ting, som å ta vare på sønnen min, forklarer han.

– Men problemet er fortsatt det samme: Du går fortsatt på heroin?

– Ja, men nå er det kontrollert. Folk tror at vi er «stein» når vi kommer ut fra klinikken, men for oss er dette behandling. Vi får heroin så vi kan leve et vanlig liv. Du må huske at vi er vanlige mennesker med vanlige behov, vi trenger også ro i hverdagen, forklarer Aukes.

Klinikken GGD hadde denne helgen ikke anledning til å svare på spørsmål fra Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter