Nyheter

Fra håp til fortvilet sorg

– Man innser jo hvor alvorlig det er når en maskin som flyr 600-700 kilometer i timen, treffer en fjellvegg, sier stasjonssjef.

– Det som har skjedd, har begynt å synke inn. Vi er i en overgangsfase fra håp til fortvilet sorg, sier stasjonssjef Diederik Willem Kolff ved Gardermoen militære flystasjon.

Da meldingene kom inn torsdag om at et Hercules-fly var savnet, reiste stasjonssjefen umiddelbart ut til den militære flyplassen.

– I begynnelsen var det håp. Håp om at de hadde landet et annet sted, etter hvert håp om at de som var om bord hadde klart å komme seg ut i live. Men da vi fikk inn meldinger om at vrakrester var funnet, da begynte håpet å svinne, sier han.

Stasjonssjef Kolff kjente fire av de fem savnede, og jobbet tett sammen med en av dem. Han beskriver de siste dagene som «svært tunge».

– Vi forsto jo at det var lite sannsynlig at flyet kunne ha landet i slikt kupert terreng. Og man innser jo hvor alvorlig det er når en maskin som flyr 600-700 kilometer i timen, treffer en fjellvegg, sier stasjonssjefen.

– Uvissheten er det verste. Forsvaret har opprettet et senter for de pårørende på Gardermoen. Der får familiene bistand av lege, psykolog og prest.

– De pårørende får være et sted der de er beskyttet, der de har tilgang på fagfolk som kan gi dem støtte. Og så er det stedet hvor vi kan gi dem førstehåndsinformasjon hver gang det kommer noe nytt, sier Jan Inge Ringsby, seniorprest i Luftforsvaret og leder for pårørendesenteret.

– Uvissheten de siste dagene har vært det verste. Man kan selv tenke seg: Du vet ikke om din mann eller din kone er skadd eller om du nå er enke eller enkemann, sier presten.

Hver familie får også tilbud om en egen pårørendekontakt som skal ta vare på dem. De skal blant annet hjelpe til med informasjon om sivile støtteordninger og hvordan de skal takle livet som kommer etterpå.

– De har sett TV-bildene. De ser at de nå må innstille seg på et annet liv enn det de hadde i fjor. Den sorgen som brer seg, er hjerteskjærende. Det er barn som har mistet sine foreldre, foreldre som mistet sitt barn, man har mistet søsken, familie, venner, sier Ringsby.

Møysommelig arbeid. Forsvaret er opptatt av at familiene må skjermes i denne vanskelige tiden. De møtes til en samling lørdag kveld. Søndag blir det en ny samling sammen med de andre på flystasjonen, etter at også de som har deltatt i militærøvelsen Cold Response er kommet tilbake.

Generalinspektør i Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad, sier de følger tett det redningsarbeidet som pågår. Etter hvert vil politiet og den svenske havarikommisjonen få overta området.

– Da kan de kartlegge havaristedet. Hver enkelt flydel, hver enkelt bit vil kunne fortelle en historie. Det er et møysommelig og nitid arbeid som skal gjøres, sier Hannestad.

Hannestad sier mange faktorer gjør søket vanskelig, og at det ikke er mulig å si noe om tidshorisonten.

– Dette er et stort område, det er høyt fjell som er utsatt for harde værforhold. I tillegg er jo deler av vrakdelene funnet på en isbre, og det er spredt over to fjell. Det gjør det veldig komplisert, sier han.

Stasjonssjef Kolff er forberedt på at det kan ta svært lang tid før de fem om bord blir funnet.

– I verste fall kan det ta flere måneder, kanskje fram til sommeren. Det er så mye snø i området og så ulendt terreng, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter