Nyheter

Forvirring om frivillige

Vil ideelle tilbydere innenfor helse og omsorg få det vanskeligere med nytt direktiv? Regjeringen og de ideelle enes ikke om signalene fra Brussel.

– Signalene her i Brussel er at det ikke er noen ønske om å frita- helse- og omsorgstjenestene fra det nye regelverkets krav om -anbudskonkurranser. Samtidig er det forståelse for at man må ha norske tilpasninger, sier statssekretær Ragnhild Vassvik Kalstad.

Onsdag deltok hun på et møte i både Europakommisjonen og Europaparlamentet. Til stede på møtene var også representanter for norske friville organisasjoner. Et av målene var å finne ut hvilket handlingsrom Norge har til å satse på frivillige leverandører av helse- og omsorgstjenester – i tråd med avtalen som regjeringen og frivillig sektor skrev under i fjor.

Vanskeligere. Et nytt direktiv, som i disse dager gjennomgår siste justeringer i EU-systemet, blir nemlig sagt å gjøre det vanskeligere å skille mellom innkjøp av helse- og sosialtjenester fra ideelle og kommersielle aktører.

– Det kan bli nødvendig å se nærmere på kvalitetskriterier for tjenester og å veilede de frivillige aktørene til å skrive anbud der de fokuserer på sine sterke sider som leverandører av kvalitet, sier Vassvik Kalstad etter denne ukens møter i Brussel.

Statssekretæren sier regjeringen må fortsette arbeidet med å gi de ideelle aktørene gode rammebetingelser.

– Men vi er usikre på hvor mye drahjelp vi vil få i det nye regelverket. Det gjenstår å se. Prosessen er ennå ikke ferdig, sier Vassvik Kalstad.

Ganske fritt. Terje Kaupang, styremedlem i lobbygruppen Ideelt Nettverk, var på samme møte som statssekretæren. Han satt igjen med et noe klarere inntrykk.

– Jeg kan ikke se at direktivet innfører bestemmelser som skulle endre grunnlaget for dagens norske vurderinger på området, sier Kaupang, til daglig rådgiver i Kirkens Bymisjon.

– Bortsett fra nye krav til annonsering av anskaffelser så er det ganske fritt opp til nasjonalstaten å avgjøre hvem som skal vinne oppdrag.

Kaupang medgir at det vil gjøre- situasjonen vanskeligere for ideelle aktører dersom de presses inn i en praksis med anbudsrunder.

– Grunnet høye pensjonskostnader kan vi i mange tilfeller ikke konkurrere på pris, sier frivillighetstalsmannen.

Felles studiereise. Statssekretær Vassvik Kalstad sier et av målene med denne ukens Brussel-tur var å gi norske ideelle aktører en anledning til å møte beslutningstakere i EU og å få stilt nødvendige spørsmål både om norske regler, og de kommende europeiske endringene. Foruten Vassvik Kalstads departement var også Helse- og omsorgsdepartementet med på reisen sammen med Hoved-organisasjonen Virke, Frivillighet Norge, Ideelt Nettverk og KS Bedrift.

Kaupang fra Ideelt Nettverk ser svært positivt på reisen som regjeringen har fått i stand.

– Når vi er her sammen så er det et konkret uttrykk for at samarbeidsavtalen regjeringen og frivillige organisasjoner inngikk i fjor, har skapt en ny -arbeidsform mellom stat og -organisasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter