Politikk

Fortsetter å sende kristne konvertitter til Iran

Selv om norsk asylpraksis nå skal saumfares.

Norsk organisasjon for asylsøkere la frem i slutten av juni en rapport der de hevder at dagens praksis i Norge ikke tilstrekkelig ivaretar iranske konvertitters beskyttelsesbehov. Konsekvensen er at mennesker med et reelt beskyttelsesbehov blir returnert til forfølgelse i Iran, heter det i rapporten.

Nå skal uavhengige forskere se nærmere på hvordan kristne konvertitters asylsøknader faktisk blir vurdert, sier Justisdepartementet.

LES MER: Kristne konvertitter returneres til torturfare

Fortsetter som før. Selv om utlendingsforvaltningens behandling av iranske konvertitter skal granskes, vil ikke Justisdepartementet stille iransaker i bero.

– UDI har fått frist til å levere ut året. Det er ikke bestemt noen slags «berostillelse» av saker i påvente av UDIs gjennomføring av oppdraget. Saker hvor det påberopes forfølgelse på grunn av religion (konvertering) og seksuell legning (LHBTI-saker) behandles som før, svarer Trond Øvstedal, senior kommunikasjonsrådgiver ved 
Justisdepartementet.

– Tidligere har man stilt saker i bero, som for eksempel berostillelsen av Somalia-saker i 2010. Hvorfor ikke nå?

– I Somalia-sakene var det tvil om tolkning av regelverket (bedømmelsen av situasjonen i Mogadishu), og sakene ble berostilt i påvente av en avklaring (stornemndbehandling i UNE). Det kan også besluttes berostilling av saker dersom regelverket snart skal endres, slik at alle saker blir behandlet når det nye regelverket er på plass, svarer Øvstedal.

Han sier at i konvertittsakene er det imidlertid ikke besluttet at det skal skje en regelendring.

– Vi er på et tidlig stadium i en utredning, som vi ennå ikke vet hva utfallet blir av. Kanskje blir konklusjonen at dagens praksis skal videreføres. Det er derfor ikke aktuelt å berostille disse sakene nå.

Forskerne som skal se på utlendingsforvaltningens praksis har fått ut året på seg til å ferdigstille rapporten.

LES MER: Unik dokumentasjon om konvertitters skjebne

Betent spørsmål. I slutten av mai sendte ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad i Justisdepartementet oppdraget om å se nærmere på hvordan konvertitters asylsøknader blir behandlet over til Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI har nå besluttet ikke å gjøre utredningen selv, men sette den bort til andre, melder Dagen.

– Det er mest hensiktsmessig at dette arbeidet blir gjort uavhengig av UDI. Vi er i ferd med å se på hva slags prosjekt dette vil bli og hvem som skal få oppdraget, opplyser kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo.

Det betente spørsmålet om behandlingen av konvertitter i Norge ble besluttet utredet allerede i samarbeidsavtalen mellom Høyre og Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre.

– Jeg håper praksisen blir annerledes og at det legges mye mer vekt på hva det vil si å være et troende menneske. Dersom norsk praksis ikke er i samsvar med internasjonale retningslinjer, så må vi endre norsk praksis sier KrFs Geir Bekkevold.

Rapport. I brevet fra Justisdepartementet til Utlendingsdirektoratet gir Terje Sjeggestad en detaljert beskrivelse av hvordan oppdraget skal løses:

• Det skal utarbeides en oversikt over hvordan UDI og UNE har behandlet asylsøknader fra konvertitter og seksuelle minoriteter.

• 

Omfanget av saker skal kartlegges, og hvilke rettslige og andre kilder som legges til grunn når sakene behandles.

• Rapporten skal videre gå gjennom hvordan hver enkelt sak vurderes trinn for trinn for å avgjøre om asylsøkeren har et beskyttelsesbehov eller ikke.

• Den norske praksisen skal deretter sammenlignes med relevante retningslinjer og anbefalinger fra FNs Høykommissær for flyktninger og bestemmelser i EUs statusdirektiv.

• Frist for rapporten er 31. desember.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk