Verdidebatt

Forsker: Internett truer demokratiet

Demokratet slik vi kjenner det i dag, er borte om 50 år hvis ikke debattkulturen på internett blir endret, mener medieforsker Ejvind Hansen.

Forskeren ved Danmarks Journalisthøjskole mener debattkulturen fra internett er preget av debattanter som er uansvarlige og ikke står opp for sine meninger. Han tror debattkulturen fra internett kan påvirke borgerne slik at de ikke lenger vil stå til ansvar for beslutningene de har stemt for.

– Man vil for eksempel undre seg hvis Pia Kjærsgaard (Dansk Folkeparti) sa en ting ved et grunnlovsmøte, for så å si det stikk motsatte til en avis to timer senere, sier Hansen til forskning.no.

Han understreker at demokratiet forutsetter ansvarlige borgere som står inne for sine meninger.

– Dersom debattkulturen på internett ikke endres, vil ikke demokratiet slik vi kjenner det i dag, finnes om 50 år, advarer han.

Dommedagsprofetier. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, gir den danske forskeren motbør.

– Det er typisk at ethvert nytt utviklingstrekk blir møtt med slike dommedagsprofetier. Noen fryktet i sin tid at alminnelig stemmerett skulle forvitre demokratiet, slik har det ikke gått, sier Kokkvold til Vårt Land.

Medieforsker og professor Eli Skogerbø ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo tror heller ikke at debattkulturen på nett truer demokratiet. Hun påpeker at helt siden internett kom, har diskusjonen delt seg i to. På den ene siden står de som mener at internett gir demokratiet en oppblomstring. På den andre siden står de som spår det motsatte.

– Min erfaring er at anonyme nettdebattanter har langt mindre politisk innflytelse enn de som skriver under fullt navn. Norske politikere vet å bruke sosiale medier, men det er alltid samsvar mellom hva de sier på nett og i den politiske debatten. Det gjelder å være så tydelig som mulig, for å fange fleste mulig velgere.

Skogerbø mener at den lave valgdeltakelsen er en mye større trussel for demokratiet, enn at vi ytrer oss inkonsekvent på nettet.

– Det er mange som leker med ulike identiteter på internett, som i spill og ulike nettsamfunn. Men det betyr ikke nødvendigvis at de ikke tar ansvar.

Politisk ro. Leder i Unge Høyre Henrik Asheim mener også at Ejvind Hansen overdriver. Høyre var tidlig ute med de såkalte blå-bloggerne, og bruker i dag alle nettkanaler for å komme tettere på velgerne.

– Så langt er det ikke en utfordring at folk velger å være anonyme i sine innlegg. Jeg finner ofte gode innspill også hos de navnløse. Jeg tar med meg innspill fra velgernes nettdebatter når vi utformer vår politikk. Økt bruk av internett og moderne teknologi skaper bedre kontakt med velgerne, noe som igjen bedrer kårene for vårt demokrati. Nettet har aktivisert flere borgere, det er vårt ansvar å snappe opp hva som skjer på nettforaene.

Ejvind Hansen understreker at oppfattelsen av mennesket som et demokratisk individ er en ganske ny oppfinnelse, bare 200 år gammelt. Det kan derfor endre seg lett, mener han.

– Vi må huske på at demokratiet nettopp vokste frem med moderne medier som fri presse og ytringsfrihet. Frie medier er en betingelse for demokratiet som alltid er i endring. Jeg ville vært mye mer bekymret dersom vi la restriksjoner på hvordan internettdebattene skulle være, sier Skogerbø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt