Nyheter

Forsker: – Dropp studentprisen på alkohol

Studietiden kan være starten på et livslangt alkoholproblem. Ny, norsk tvillingstudie viser at studentfylla kan være langt farligere enn tidlig alkoholdebut.

– Diskusjonen er om studenter bør ha billig og lett tilgjengelig alkohol. Jeg mener at de ikke skal ha det, sier Eivind Ystrøm, seniorforsker i Folkehelseinstituttet.

Seniorforskeren har nylig avsluttet en studie som ser på i hvor stor grad tidlig alkoholdebut henger sammen med at man utviker alkoholproblemer senere i livet. Konkusjonen er at årsaken til at en person alkoholdebuterer tidlig og senere utvikler alkoholmisbruk, først og fremst er knyttet til genetisk sårbarhet for å utvikle alkoholisme.

Driver med «binge drinking»

Ystrøm sier at det er mange gode grunner til at tenåringer ikke skal drikke alkohol, men når det gjelder alkoholisme er det som skjer i ung voksen alder mye viktigere enn det som skjer i tenårene.

For de fleste er det i begynnelsen av 20-årene at alkoholproblemer opptrer for første gang. Da er aksepten for drikking høy, nærmest forventet, og tilgjengeligheten er stor. I tillegg har studenter ofte tilgang på billigere alkohol, både via studentpriser og ved medlemskap i diverse studentforeninger.

Eivind Ystrøm har forsket på problemstillingen i mange år. Han peker på at det er i aldersgruppen 20 – 25 år at flest driver med såkalt «binge drinking», som betyr at man drikker fem enheter eller mer. Utover i 20-årene roer de fleste seg ned, men én gruppe «blir igjen på festen».

– Dette dreier seg i stor grad om arvbarhet, at man har en genetisk risiko, og man vet ikke på forhånd om man har den risikoen. Da mener jeg det er en form for solidaritet å begrense risikoen. Du har mange som sier at de har drukket mye, men aldri fått noen problemer. Men de kan ha drukket like mye som en som får problemer. Forskjellen var bare at den andre var i risikosonen, og du hadde bare flaks som ikke fikk problemer. Da må man være med på å beskytte de som hadde uflaks, sier seniorforskeren.

LES OGSÅ: Vil åpne for «nøktern og faktabasert informasjon» om alkohol

Ønsker flere alkoholfrie studenttilbud

For det er grunn til bekymring om man ser på studentenes drikkevaner. Tidligere i høst kom SHoT-undersøkelsen, som tar for seg studentenes fysiske og psykiske helse. Den slo fast at 40 prosent av studentene har en alkoholatferd som er risikofylt. 3 prosent har et drikkemønster som innebærer alvorlig risiko hvis det fortsetter.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset, synes tallene gir grunn til bekymring, men er ikke enig i at å heve prisene er veien å gå. Han gir uansett forskeren rett i at man må bli flinkere til å finne arenaer der det ikke er lagt opp til at man skal drikke alkohol.

– Det er for lett å arrangere en happening som inneholder alkohol. Det er vanskeligere å finne gode, inkluderende arrangement som har aktivitet uten alkohol, sier Langset.

Han forteller at en tydelig tilbakemelding NSO får fra studentene er at én av fire mener at det bør være flere alkoholfrie studenttilbud, og at studenter i større grad vil ha begrensninger på alkohol.

– Løsningen er å jobbe med holdninger, og å gjøre oppmerksom på hvilke skader høyt alkoholbruk kan gi på sikt, sier Langset.

LES OGSÅ: Polet holder stengt julaften likevel

Prosjekt «Lykkepromille»

Og flere steder jobber man allerede med holdningsskapende arbeid. Helsedirektoratet finansierer to og en halv prosjektlederstilling som jobber lokalt med rusmiddelforebyggende arbeid blant studenter i henholdsvis Oslo og Trondheim. Også de regionale kompetansesentrene på rusfeltet har fått i oppdrag å arbeide inn mot studiemiljøene.

I Bergen har de etablert prosjekt «Lykkepromille». Med prosjektet ønsker de å utfordre hva som er grensene for passende mengde alkohol. «Lykkepromillen» referer til den oppkvikkende rusen som gjør at du føler deg lettere til sinns og samtaler flyter lettere, en promille på mellom 0,5 og 1.

– Gjennom disse prosjektene ønsker vi å forebygge for høyt alkoholkonsum blant studentene, sier Henriette Øien, fungerende divisjonsdirektør for Folkehelsedivisjonen i Helsedirektoratet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter