Samfunn

Lars Haltbrekken, leder for Norges Naturvernforbund, forteller på telefon at over 500 personer brøt opp fra klimaforhandlingene i protest torsdag ettermiddag.

– Det har vært en sterk frustrasjon som har bygget seg opp over de siste dagene, fordi utviklingen her nå gjør at vi ser en fare for at verden står dårligere rustet etter dette klimatoppmøtet enn før det startet, sier Haltbrekken.

Han viser til at både Australia og Japan har redusert kraftig sine ambisjoner om å kutte egne utslipp. Med dagens kurs vil verden i 2100 bli tre til fire grader varmere, langt mer enn målet om å begrense oppvarmingen til to grader.

Japan er et av de fem landene i verden som har høyest utslipp. Fredag gjorde Japan det klart at landet gårbort fra målet om å kutte utslippene med 25 prosent innen 2020 fra 1990-nivå. I stedet satser Japan på at utslippene innen 2020 har økt med 3-4 prosent fra 1990-nivå. USA og Kina har planer om å kutte utslipp, men de nye japanske planene, vil utligne noe av virkningen som amerikanske og kinesiske utslipp kan få.