Nyheter

‘Foreldre må ta ansvar for barns radikalisering’

Foreldre må engasjere seg mer i barna sine for å hindre at de beveger seg inn i radikale og voldelige miljøer, mener barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Regjeringen er i full gang med å utarbeide en ny handlingsplan mot radikalisering, og mandag var i alt elleve frivillige organisasjoner og miljøer som er i kontakt med unge mennesker, invitert til et dialogmøte med Horne for å lufte ideer.

– Jeg har fått veldig mange gode råd som jeg skal ta med meg videre, sier ministeren, etter å ha lyttet i en drøy time til innspillene fra et tjuetall representanter fra organisasjoner som Antirasistisk Senter, Islamsk Råd, Organisasjonen mot offentlig diskriminering og Ungdom mot rasisme.

Hun understreker at man må begynne med oppvekstmiljøet for å hindre at ungdommer radikaliseres.

– Foreldrene må bry seg mer, både når det gjelder skolehverdagen og fritidsaktiviteter, sier Horne, som mener at radikaliseringen allerede har gått for langt dersom politiet må involveres.

– Vi må satse på forebygging, på hva vi kan gjøre før ungdommene drar til Syria, sier hun.

Økt bekymring. Det er særlig de mange rapportene den siste tiden om unge som har reist til Syria for å kjempe sammen med radikale islamister, som har skapt bekymring i regjeringen.

– Dette er kanskje bare toppen av et isfjell. Det er nok et større problem enn vi har vært klar over, sier Horne.

– Mener du at foreldrene ikke bryr seg nok?

– Det er mange som bryr seg, og det er veldig flott. Men vi er nødt til å spille på lag med familiene, sier Horne til NTB.

– Vi må også ha fokus på de frustrasjonene som finnes der ute blant ungdom, legger hun til.

I alt ni departementer samt Statsministerens kontor har gått sammen om å meisle ut den nye handlingsplanen mot radikalisering, som skal være ferdig til våren. Den gamle planen går ut ved nyttår.

Mer konkret. Ministeren ønsker ikke å gå i detalj på hvilke tiltak hun konkret ser for seg, men nevner fritidstilbud og lokale tilbud i kommunene som områder hun vil se nærmere på. En måte å hindre at ungdommer føler seg ekskludert av storsamfunnet på, kan være å bygge opp igjen ungdomsklubbtilbudet, sier hun.

– Det er i alle fall ikke pengene det skal stå på, lover ministeren.

Også statssekretærene Laila Bokhari fra Statsministerens kontor og Himanshu Gulati fra Justisdepartementet deltok på mandagens møte, som kom bare halvannen uke etter at justisminister Anders Anundsen innkalte til radikaliseringskonferanse.

– Vi er alle bekymret for utviklingen. Det handler om vår ungdom og vår felles framtid. Vi må ta dette på alvor, sier Bukhari til NTB.

Både Bukhari og Gulati mener at handlingsplanen til den forrige regjeringen, som ble lagt fram i 2010, har vært for lite konkret.

– Den er preget av gode hensikter, men få konkrete tiltak, sier Gulati til NTB. Han mener det som først og fremst bør gjøres, er å gi politiet og PST nok ressurser. I tillegg ønsker Gulati seg en instans som bekymrede foreldre, lærere og venner kan henvende seg til. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter