Nyheter

Flere søker netthjelp

Hjelpe­tjenester opplever ­større pågang på ­internett. – Slike tilbud senker terskelen for å søke hjelp, mener ­psykolog.

– Det er flere som benytter seg av nettjenestene våre. Fordelen med nettet er at man kan holde en samtale over lengre tid enn ved å ringe oss.

Det sier daglig leder Aslaug Timland Dale ved Mental Helse. Organisasjonen driver nettstedet sidetmedord.no, der brukerne kan skrive på et åpent forum, eller ta kontakt med egen veileder.

Så langt i år har 3.000 personer benyttet seg av veiledningstjenesten.

– For mange er det første skritt på vei til å søke hjelp. Vi får tilbake­meldinger fra brukere om at de åpner seg for første gang, fordi de slipper å sitte ansikt til ansikt med en terapeut eller helsesøster.

I år har nettsidene også fått en chatte-tjeneste som holder åpent på kveldstid to ganger i uka. Selv om nettrafikken er økende, forteller Dale at pågangen på telefon­tjenesten ikke har gått ned.

LES OGSÅ: KrF vil fjerne behandlingskø for unge psykisk syke

Senker terskelen

Førsteamanuensis Tine Nordgreen ved Universitetet i Bergen har forsket på veiledet internettbehandling. Hun tror tilbud som sidetmedord.no senker terskelen for å søke hjelp.

– Det kan gi flere visshet om at andre har lignende problemer og at det er mulig å få hjelp. Vi vet at stadig flere søker helsehjelp på nett. Derfor er det viktig at det finnes slike kvalitetssikrede tilbud.

Nordgreen er forskningsleder ved Emeistring-programmet ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Hun fikk årets innovasjonspris i Helse Vest for sitt arbeid. Programmet tilbyr nettbehandling til pasienter som sliter med angst og depresjon, og er det eneste av sitt slag i Norge.

– Undersøkelser viser at internettbehandling gir like gode ­resultater som i ansikt til ansikt-behandling for lidelser som angst og depresjon, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kan behandle flere

Nordgreen tror det vil bli opprettet flere lignende tilbud framover.

– England har hatt slike ordninger siden 2007, så Norge henger etter på dette området. Men nå har også Oslo universitetssykehus startet et prosjekt med behandling av spiseforstyrrelser over nettet.

Ifølge Nordgreen blir det mulig å behandle tre til fire ganger så mange pasienter med internett som ved vanlig behandling.

– Og for pasienten gir det eierskap og fleksibilitet ved at man kan jobbe med behandlingen når man selv ønsker det. Enkelte opplever det som stigmatiserende å møte opp på poliklinikken, og foretrekker derfor å gjennom­føre behandling med færre møter.

LES OGSÅ: Tro kan gi bedre psykisk helse

Kirke på nett

Også kirken tar i bruk nettet i sitt arbeid. Den norske kirke og Sjømannskirken har i fellesskap drevet nettkirken.no i over ti år. Her kan folk ta kontakt på e-post og chat.

Prest Knut Nåtedal forteller at det så langt i år har kommet rundt 2.000 henvendelser på chatte­tjenesten.

– Mange føler skam og kontakter oss på chatten fordi de ønsker å være anonyme. Henvendelsene går på alt i livet som gjør vondt, som for eksempel ensomhet, sorg, angst og trosspørsmål.

Noen ganger oppfordrer ­prestene folk til å søke hjelp også andre steder.

– Vi spør brukerne om de har noen rundt seg som de kan snakke med. I tilfeller der det mangler, oppfordrer vi til å ta kontakt med noen, enten det er lege, helsesøster eller andre.

Nåtedal tror hjelpetjenester over nett kan bidra til at flere mennesker søker hjelp.

– Dette kommer ikke i veien for annen type hjelp. Jo flere tilbud folk har, jo lettere er det for dem å få hjelp, sier prest Knut Nåtedal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter