Nyheter

Flere muslimer støtter bønneromsnekt

Tina Shagufta Kornmo i nettverket LIM mener det bør bli nasjonal politikk at bønnerom er uønsket i skolen.

– Det er et paradoks om vi, etter å ha jobbet 20– 30 år for å få kristendommen ut av klasserommet, skulle begynne å lage spesialordninger for religiøse grupper. På skolen er det læring som er det viktige, å legge til rette for religionsutøvelse er ikke skolens primæroppgave, fastslår Tina Shagufta Kornmo i LIM til Dagsavisen. LIM står for likestilling, integrering og mangfold og organisasjonen jobber for å fremme innvandreres tilhørighet til det norske samfunne.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) i Oslo varslet torsdag et generelt forbud mot rom i Oslo-skolen som kan brukes til bønn og religionsutøvelse.

Sterkt press. Saken kom opp etter at det ble kjent at Hellerud videregående skole på Tveita ville opprette et eget stillerom for bønn, fordi de opplevde at elever gikk i kjelleren og andre steder for å be.

Tina Shagufta Kornmo i LIM mener nettopp hensynet til de barna som kanskje ikke ønsker å be på skolen, bør være avgjørende.

– Miljøene som forventer stille- eller bønnerom, er de samme som har et sterkt press innad. Det kan gjøre det ekstra vanskelig for barn i disse miljøene å velge annerledes enn det ledere i disse gruppene forventer. Jeg syns dette er noe man bør være tydelige på nasjonalt. Det bør ikke spille noen rolle om man går på Ullern eller Hellerud. Skolen er ikke stedet for religionsutøvelse, til det har vi religionshus, sier hun.

Ikke noe problem. Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq fra Høyre støtter beslutningen fra partifelle Ødegaard.

– Jeg er selv muslim, og har gått sammen med mange andre muslimske elever på norsk skole i hele mitt utdanningsløp. Når og hvordan de av oss som ba skulle få det til var vår privatsak, sier Afshan Rafiq til NTB.

– Noen valgte å be på skolen i friminuttet, mens andre benyttet seg av muligheten til å be senere når de kom hjem. Ifølge islam er det fullt mulig å ta igjen den bønnen en ikke har fått utført til rett tid senere. For en muslim som ber fem ganger daglig er det å gjennomføre bønnene sine når det passer i forhold til skole eller arbeid ikke noe problem. De fleste har på en utmerket måte klart å tilpasse dette i forhold til sin norske hverdag, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter