Nyheter

Flere med promille på sjøen

Politiet i Oslo ser en tendens til at flere båtførere spekulerer i høy promille.

Av Eirik Omvik og Lise Marit Kalstad

Søndag ettermiddag viser Oslofjorden seg fra sin beste side. Fredrik Røhrt Hansen og Kjetil Olsen i havnepolitiet har tatt med den flunkende nye politibåten ut på sjøen for å kontrollere at alt er som det skal. Etter en stund stopper de en liten båt med tre personer om bord.

– Har dere redningsvester, spør Olsen vennlig.

– Jada, svarer båtfører Kai Lindseth og holder opp redningsvester til både seg selv, kona Gudrun og sønnen Julian.

– Hva med båtførerbevis, fortsetter Olsen.

– Nei, det har jeg ikke, innrømmer Lindseth, som heller ikke er pliktet til å ha båtførerbevis fordi han er født før 1980.

Olsen råder Lindseth til å ta båtførerprøven selv om han ikke må. Etter få minutter er kontrollen over og den lille familien drar videre. Politiet fant ingen mangler eller lovbrudd. Og med en klinkende edru båtfører, var det heller ingen grunn til å ta frem blåseapparatet for å måle promillen. Men det gjelder ikke alle som ferdes på sjøen.

Nær fordobling. De senere årene har politiet i Oslo sett en tendens til at stadig flere kjører båt i påvirket tilstand. Så langt i sommer har Oslo-politiet møtt flere med høy promille enn på samme tidspunkt i fjor sommer.

De registrerte tallene fram til 1. juli viser at ni personer blitt bøtelagt for å kjøre båt med ulovlig høy promille. På samme tidspunkt i fjor var tallet fem.

Båtførere som har høy promille, men som ikke overstiger den lovlig satt grensen på 0,8, får en advarsel. 14 personer har fått en slik advarsel mot syv personer på samme tidspunkt i fjor.

Spekulerer i høy promille. – Det er vanskelig å vite hva som er årsaken. Det kan ha sammenheng med det gode været som vi så tidlig i sommer. Men de siste årene har det vært en klar tendens til at flere spekulerer i høy promille, sier leder av Oslo havnepoliti, Roar Isaksen.

Totalt ga politiet 26 advarsler for å være i risikosonen for ulovlig høy promille i 2013. 13 personer ble anmeldt for fyllekjøring. Året i forveien fikk bare 12 personer advarsel, mens 16 personer ble anmeldt.

– Det virker som en del synes promille på sjøen ikke er like alvorlig som promille på land. Hvis vi tar båtførere med for høy promille, innrømmer de gjerne at de har drukket, men sier det bare er to øl, sier Fredrik Røhrt Hansen i havnepolitiet.

Oppfordrer til avhold. Dagens promillegrense for førere av fritidsbåter under 15 meter er 0,8. Til sammenligning er grensen for bilkjøring 0,2. Før sommeren fikk imidlertid SV gjennomslag for at regjeringen skal vurdere å senke grensen til 0,2. Regjeringen kommer med svaret sitt før jul.

Isaksen sier Oslo-politiet oppfordrer folk til å holde seg unna alkohol når de kjører båt.

– Det er en årsak til at promillegrensa på land er 0,2. Alle som har kjørt båt og hatt promille inntil 0,8, vet at det er veldig krevende. Vi oppfordrer derfor folk til å la være å drikke i det hele tatt når de kjører båt, sier han.

Politiet har én til to båter ute både på dag- og kveldstid og i helgene.

Eldre menn drukner. Daglig leder Kari Randen i kampanjeorganisasjonen for moderasjon av alkohol, AV-OG-TIL, er bekymret over at flere spekulerer i høy promille.

– Det er flere båter på sjøen enn før, og båtene går også raskere. Selv om det er god plass på havet, finnes det mange steder det er trangt om plassen og høy risiko for å sette andre i fare, sier hun.

Ifølge Randen finner det sted i gjennomsnitt 30 drukninger fra fritidsbåt hvert år.

– De er lett å tro at dette er et ungdomsproblem. Men aller fleste som drukner er godt voksne menn på over 40 år. Av disse viser beregninger basert på obduksjoner at om lag én av fire var påvirket av alkohol da de druknet.

Forebyggende. AV-OG-TIL samarbeider blant annet med Politiet, Redningsselskapet og Røde Kors. Organisasjonene er til stede rundt 100 steder i landet i sommermånedene for å spre informasjon og drive forebyggende arbeid.

En undersøkelse utført av organisasjonen viser at 87,5 % av befolkningen mener man bør avstå fra alkohol når man skal føre båt. Til gjengjeld er tallene for bilkjøring 98 prosent.

Bortforklarer. For havnepolitiet på Oslofjorden begynner det å nærme seg spisepause. Røhrt Hansen styrer båten tilbake til Nordre Akershus kai mens kollega Olsen følger med på båtlivet på sjøen.

– Mange kan jo ikke kjøre båt. De er på sjøen i kanskje noen uker hvert år, sier Olsen.

Det er meldt strålende sommervær over store deler av landet også denne uken. Det betyr gode muligheter for båtfolket til å fortsette å nyte livet på sjøen. Røhrt Hansen minner om at det er tryggest å være i båt uten alkohol innabords.

– Noen sier de kjører en saktegående båt og at det neppe kan ha så mye å si om de har drukket. Men du kan falle over bord selv om båten går sakte. Og med høy promille kan det være vanskelig å komme seg i land, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter