Nyheter

Flere kjører i rus

Hver dag i fjor ble 17 personer tatt for å kjøre i fylla. Nå frykter politifolk at mange går fri grunnet manglende politiressurser.

Drøye 6.100 personer ble tatt for fyllekjøring i fjor. Samtidig ble over 1.800 tatt for kjøring i hasjrus, det er 400 flere enn året før. Aldri før har så mange blitt tatt for hasjkjøring. Tallene ra Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) viser en jevn økning i hvor mange som blir tatt for fem av de seks vanligste rusmidlene. Totalt testet politiet 9.717 sjåfører i 2012, 97 prosent av prøvene var positive.

– I dag blir de aller fleste tatt etter politiet får tips fra befolkningen, sier Gerrit Middelkoop, senioringeniør i FHI.

Fører til dødsulykker. På søndag døde to personer fra Stavanger, etter at de ble kjørt ned av en bilkjører i alkoholrus i Finnøy kommune. Den 24-år gamle sjåføren, som har erkjent fyllekjøringen, ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Lørdag morgen omkom to menn da de kjørte utfor veien på Hareid på Sunnmøre. Ifølge lensmann i Ulstein og Hareid, Odd Kulø, er det mistanke om promillekjøring, men en endelig avklaring vil først bli klar når obduksjonen er ferdig.

Tall fra Statens vegvesen viser at ulykkene ikke er isolerte tilfeller. Rus var en medvirkende faktor i 24 prosent av dødsulykkene i 2012. I de fleste av disse ulykkene var ruspåvirkning faktoren som utløste ulykken. Samtidig kan det reelle omfanget være enda høyere, fordi ikke alle omkomne kontrolleres for rus.

– For dårlig kontroll. – Vi har fått mange meldinger om bilkjøring i beruset tilstand, og uhell har skjedd, sa Finnøy-lensmann Edvin Gard til Stavanger Aftenblad. Han mener politiet ikke har nok ressurser til å følge opp meldingene om fyllekjøring.

– I helgene må politiet være i Stavanger fordi det er større behov der. Vi taper mot fyll og vold i sentrum, sa Gard til avisen.

Fungerende lensmann Magnar Silseth ved Finnøy lensmannskontor mener det er et typisk fenomen for små steder at risikoen for å bli oppdaget av politiet er liten.

– Det kan godt tenkes at folk på små steder spekulerer i om de kan kjøre i ruspåvirket tilstand mens det er få politifolk tilstede. Sånn bør det ikke være. Her må voksne gå foran som forbilder, slår han fast.

Leder Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund (PF) er klar på at politiet ikke kan løse problemene ved å jobbe mer i helgene.

– Den eneste løsningen på problemet er flere politifolk. Norge er sulteforet på synlig politi i dag, sier Bolstad.

Fagforeningslederen synes det er synd at politidistrikter ikke kan prioritere flere ruskontroller.

– Vi så hva fyllekjøring kan føre til i Rogaland for noen dager siden, det er klart slike saker gjør inntrykk, sier Bolstad.

Færre politifolk. I 2008 var det 1,8 politifolk per nordmann. Da vedtok den rødgrønne regjeringen et mål om å øke politidekningen til 2 politibetjenter per 1.000 innbyggere innen 2020. Tall for 2012 viser at dekningen er nede på 1,58.

– Regjeringen ønsker å styrke politidekningen til 2 politifolk per 1.000 innbyggere. Det har regjeringen fulgt opp, og de har økt kapasiteten på Politihøgskolen betraktelig, sier seksjonssjef Kjetil Mjøsund i Politidirektoratet.

– Men politidekningen har gått ned siden målet ble vedtatt?

– Det er en sammensatt sak. Vi har opplevd en stigning siste året. Men vi forholder oss til målet om å øke dekningen til 2 per 1.000. Det tar vi på alvor, sier Mjøsund.

– Men hjelper det med fine mål, hvis det ikke skjer noe?

– Nei, derfor har forpliktet oss til vekst på 350 flere politistillinger i 2013, sier Mjøsund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter