Nyheter

Flere frivillige etter terrorangrepene

Jørgen Schyberg meldte seg som flyktningeguide etter 22. juli. – Jeg vil bli kjent med de menneskene som Anders Behring Breivik frykta, sier han.

Jørgen Schyberg har akkurat meldt seg som flyktningeguide i Røde Kors. Han hadde tenkt på å begynne som frivillig i flere år, men det ble vanskelig å sette av tid i en hektisk hverdag med jobb, familie og barn. Da terroren rammet Norge, fikk han det siste puffet han trengte for å handle aktivt.

LES OGSÅ: – Det er nærmest blitt fritt fram for voldtektsforbrytere

– De to første ukene etter angrepet gikk med på å konsumere store mengder nyheter. Til slutt kjente jeg meg helt nedkjørt, og nærmest deprimert. Samtidig kjente jeg på et veldig stort behov for gjøre noe. Jeg ville bidra til å videreføre det multikulturelle samfunnet vi har og skal fortsette å ha i Norge, sier han.

Schyberg valgte Røde Kors fordi han ikke ønsker å være partipolitisk engasjert. Dessuten er han ateist, og ville jobbe i en verdinøytral organisasjon.

– Folk må velge den organisasjonen de føler seg mest hjemme i. Uansett tror jeg det frivillige engasjementet viser at mange hadde det slik som meg, at de mente det var på tide å handle. Nå ser jeg frem til å møte de menneskene som Anders Behring Breivik frykta, sier han.

DELTA: Hvordan har ditt liv forandret seg etter 22. juli? Del med Vårt Land-leserne.

Ikke bare et blaff. Oslo Røde Kors har hatt rundt 600 henvendelser fra folk som vil være frivillige etter 22. juli. Ikke alle disse ender opp som frivillige, men for august og hittil i september har de registrert 420 nye frivillige. I fjor fikk Røde Kors i Oslo 330 nye frivillige i samme periode. Mona Henriksen, som er leder for rekruttering og kommunikasjon i Oslo Røde Kors, mener dette tyder på at pågangen fra potensielle frivillige ikke bare var et blaff av engasjement.

– Vi er takknemlige for at flere vil være frivillige hos oss. Vi har hatt stor pågang ikke bare i dagene rett etter terroren, men også denne måneden. Det viser et ekte engasjement fra folk, sier hun.

Oslo Røde Kors Hjelpekorps (ORKH) merker også pågang fra nye frivillige.

– Folk har et stort ønske om å bidra. Det er kjempehyggelig, og vi venter at pågangen skal fortsette, sier Jon Halvor Knutsen, som er operativ leder for ORKH.

Hjelpekorpset får vanligvis mellom 70 og 90 nye frivillige hvert år. Bare mellom 22. juli og 15. september har de fått 140 nye frivillige.

DELTA I DEBATTEN: Barneombudets fremmedfrykt etter 22. juli

1.000 nye. Også i Norsk Folkehjelp er de gledelig overrasket over økt interesse fra folk. Der opererer de ikke med frivillige, men registrerer pågangen i form av nye medlemskap. Vanligvis får de rundt 1.500 nye medlemmer i året nasjonalt, men bare på de snaue to månedene etter 22. juli, har de fått 1.000 nye medlemmer. Folkehjelpa har jobbet aktivt med rekruttering den siste tiden, og har opplevd jevn økning i hele 2011.

– Det er vanskelig å si om økningen skyldes 22. juli, men vi setter stor pris på at flere vil engasjere seg. Nytt er det også at flere sier til oss at de ønsker å være aktive medlemmer, ikke bare støtte oss økonomisk, sier Eli Børde Bærland, som er systemansvarlig for markedsdatabasen i Norsk Folkehjelp.

Frivillighet Norge er paraplyorganisasjon for mer enn 250 frivillige organisasjoner. Allerede to uker etter terrorangrepene begynte generalsekretær Birgitte Brekke å få tilbakemeldinger om økt pågang fra folk som ville engasjere seg.

– Jeg er ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom 22. juli og folks økende vilje til å engasjere seg. Folk opplevde at de måtte ta tak, være aktive og delta i det sivile samfunnet, sier Brekke.

Tror på bredere effekt. Hun har fått tilbakemeldinger fra blant annet Buskerud Røde Kors, som fikk 56 nye frivillige i løpet av de to første ukene etter 22. juli. I samme periode i fjor fikk de bare to. Amnesty International Norge opplevde en seksdobling av innmeldinger de første dagene etter terroren, sammenlignet med fjoråret. Antirasistisk senters Tea Time-prosjekt hadde en økning på 25 prosent av folk som var interessert. Prosjektet oppfordrer nordmenn til å drikke te med muslimer, og mange ville komme i kontakt med en familie de kunne besøke. Barne- og likestillingsdepartementet har fått henvendelser fra innvandrere som lurer på hvem de skal kontakte for å hjelpe, forteller Brekke.

– Alt dette viser at det frivillige engasjementet har økt og blitt mer tydelig etter 22. juli, og det er en milepæl for frivilligheten i Norge. Jeg tror vi vil se at denne positive snøballen vil rulle inn i nye deler av frivillig sektor. Storsamfunnet ser at de ikke klarer seg uten det sivile samfunnet, de frivillige, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter