Nyheter

Flere besteforeldre sliter med alkohol

En av ti foreldre har opplevd at ­besteforeldre har drukket seg beruset med barn til ­stede, viser ny undersøkelse.

«Noen er usikre på om de tør la besteforeldrene være barnevakt på grunn av høyt alkoholforbruk.», skrev generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis i et debattinnlegg i Vårt Land i går.

LES INNLEGGET HER: «Bæssmor» med promille

Og det viser seg at mengden alkohol nordmenn heller i seg hvert år øker. Størst er økningen for de mellom 50 og 70 år. En undersøkelse gjennomført av Ipsos-MMI for kampanjeorganisasjonen «Av og til» viser at en av ti foreldre har opplevd at besteforeldre har drukket seg beruset med barn til stede.

LES MER: Biskop tar oppgjør med økende alkoholbruk

Vinglass i tillegg

Geir Scott Brunborg, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, mener datamaterialet i ­undersøkelsen er tynt, men at den likevel peker på et viktig problem.

– De eldre drikker små mengder alkohol oftere. Det generelle alkoholkonsumet deres har økt. Det indikerer at antallet som får problemer med alkoholen også vil stige. De eldre har jo ikke begynt å drikke seg fulle sjeldnere heller, så vinglassene kommer vel i tillegg, sier Brunborg.

Han mener det er grunn til å ta utviklingen alvorlig.

– Man trenger ikke drikke så mye før man endrer måten man oppfører seg på, sier Brunborg.

LES MER: Bondevik sluttet å være avholds

Lite forskning

Det finnes lite forskning i Norge på personer som sliter med alkoholmisbruk. Christina Aaseth, daglig leder i ­organisasjonen Familieklubbene i Norge, jobber med familier med rusproblemer. Hun merker at ­antallet eldre som søker hjelp hos dem øker.

– Det er flere i dagens besteforeldregenerasjon som har alkohol­problemer enn generasjonen før dem, sier hun.

Aaseth mener det ikke finnes noe entydig svar på når alkohol blir et problem.

– Det varierer, men de fleste reagerer når vedkommende tydelig endrer adferd, åpenbart drikker for mye eller drikker i situasjoner der det ikke burde være alkohol, sier Aaseth.

LES MER: «Jeg er ikke alkoholiker»

Rødvinstrend

De siste 20 årene har alkoholforbruket økt med 40 prosent, viser tall fra folkehelse­instituttet. En norsk studie om Livsløp, aldring og generasjon (NorLAG), hvor forskerne har fulgt vel 3.500 personer over 40 år i en femårsperiode, viste at økningen særlig var stor blant de eldre. Mange 50-70-åringer drikker nå en halvflaske vin mange ganger i uken.

– Et glass er ikke problemet. For de som har problemer med alkohol, er ikke dette noe som dukker opp julekvelden, det er gjerne et problem som bygger seg opp over tid. Begge parter vet om det, selv om den som drikker for mye kanskje ikke vil innrømme det selv, sier Aaseth.

LES MER: Ny trend – nordmenn drikker mindre

Sårt

«Av og til» påpeker at ­problemet med alkohol og ­besteforeldre ofte tilspisses hvis foreldrene selv har hatt uheldige erfaringer i barndommen med at deres foreldrenes drakk for mye.

– De ønsker å skåne egne barn for opplevelsen av en bestemor ­eller bestefar som har drukket noen glass for mye, sier Randen.

Foreningen Barn av alkoholikere­ har flere medlemmer som har opplevd å ha besteforeldre som ikke har kontroll over sitt eget ­alkoholinntak, eller har foreldre som har drukket altfor mye mens barnebarna har vært tilstede.

– Gjennom hele min oppvekst og etter at jeg ble voksen selv, har jeg opplevd at mine besteforeldre hadde et problematisk alkoholinntak. Det merkes alltid ekstra godt i høytider. Alkoholbruken har en tendens til å nå nye høyder­ når det er høytid, sier ett medlem ­anonymt.

Kari Randen i «Av og til» sier det kan være veldig sårt både for barn og barnebarn å se at bestemor eller bestefar drikker for mye når de er sammen med familien.

– Forventninger om et trygt ­bestemorfang sitter dypt i mange, og besteforeldrene er sentrale i mange barns liv, sier Randen.

LES MER: Tror avhold kan bli trendy

Lettere å si i fra

Christina ­Aaseth i Familieklubben opplever at selv om utviklingen er ­negativ, er det også noen positive endringer.­ Hun mener det 
er blitt lettere å snakke om hva som er akseptabel alkoholbruk, særlig når man er sammen med barn.

– Det er fremdeles et tabu å ha et alkoholproblem. Det var nok vanskeligere å si ifra og be om hjelp før, sier Aaseth.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter