Nyheter

Finner hull i klesavtale

Ny avtale om sikkerhet for tekstilarbeidere i Bangladesh som ble klar denne uken, mangler blant annet gode løsninger for hvordan tekstilarbeiderne selv skal bli hørt.

Mandag ble den internasjonale avtalen som skal sikre bedre brann- og bygningssikkerhet blant tekstilarbeidere i Bangladesh ferdig. Da ble den såkalte implementeringsplanen lagt fram, altså planen for hvordan avtalen skal gjennomføres i praksis. 70 bedrifter har nå skrevet under.

Etternøler. Fra før har norske Varner-gruppen og Helly Hansen skrevet under på avtalen. Etter noe nøling, signerer også den norske kleskjeden Voice. Produktdirektør Emma Norman har tidligere uttalt at selskapet ønsket å signere, men ville vente til de visste mer om hvordan avtalen skulle utføres i praksis.

Administrerende direktør i Voice, Pål Rasmussen, forteller at kleskjeden er fornøyd med planen som ble lagt fram i går.

– Selv om Voice Norge har en svært beskjeden produksjon i Bangladesh, ønsker vi å gjøre det vi kan for å bidra til trygge og gode arbeidsforhold i landet, sier Rasmussen til NTB.

Lover bedring. I avtalen lover myndighetene i Bangladesh å forbedre fabrikkarbeidernes rettigheter og sikkerhet, ifølge NTB. De har blant annet sagt seg enig i å overholde tariffavtaler og å ansette 200 flere fabrikkinspektører innen årsskiftet. Det er også forventet at de i løpet av sommeren endrer loven, slik at det blir enklere for arbeiderne å starte fagforeninger og å få kompensasjon etter ulykker.

Avtalen innebærer at det nedsettes en styringskomité der fagforeningene og bedriftene har tre representanter hver. Alle bedriftene som har signert avtalen, skal levere lister med navn på fabrikknavn innen 15. juli. I løpet av ni måneder skal det utføres innledende inspeksjoner ved fabrikkene, for å oppdage mulige farer som krever umiddelbar handling.

Mangler. Planen har en del hull, mener Initiativ for Etisk Handel (IEH). I henhold til avtaleteksten skulle HMS-komiteene være et organ der arbeiderne blir hørt, men disse komiteene spiller en mindre sentral rolle i planen for gjennomføring av avtalen. Konkret informasjon om budsjett er heller ikke med. Det mangler også en beskrivelse av hvordan myndighetene i Bangladesh skal integreres i arbeidet.

– Vi tar for gitt at samarbeidet med bangladeshiske myndigheter vil bli godt ivaretatt i det videre arbeidet, uttaler daglig leder Per Bondevik i IEH på organisasjonens nettsider.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter